Feloldják a légtérzárat, ismét jöhetnek Nagy-Britanniából repülők

2021.01.05. 11:46 Módosítva: 2021.01.05. 11:54

Feloldotta a kormány a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló légijárművek leszállási tilalmát – jelent meg a Magyar Közlöny keddi számában.

Mint arról beszámoltunk, december 22-én 0 órától Magyarország megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmi repülőjáratok leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is.

Magyarországgal egy időben szinte minden európai ország felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek fogadását. A korlátozásokról a koronavírus új törzsének megjelenése miatt döntöttek az országok. 

Boris Johnson brit miniszterelnök először december 19-én jelentette be, hogy az új vírusvariáns megjelenése miatt lezárják egész Délkelet-Angliát. A karácsonyi enyhítések után tegnap este jött a hír, hogy a vírus minden eddiginél gyorsabb terjedése miatt tavasz óta példátlan intézkedéseket vezetnek be a szigetországban. 

A francia hatóságok 2020. december 23-án 0 órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat, ami fennakadást okozott a doveri kompkikötőben és a folkestone-i vasúti terminálhoz tartó forgalomban. Több ezer kamion torlódott össze, és dulakodás tört ki a sofőrök és a rendőrség között. 

Mi van most?

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. A lezárást magyar idő szerint nyolc órakor jelentette be a televízióban Boris Johnson brit miniszterelnök. Mint elmondta, a vírus korábbi változatával szemben az ország sikeresen harcolt, de az új variáns terjedésének sebessége aggasztó. 

A vírusok, különösen a koronavírushoz hasonló, ú.n. RNS vírusok, mint például az influenza vírusa is, mutálódnak.

Hogy miről van pontosan szó? Mivel jár a zárás? – az Index Vesztegzárkisokosából minden kiderül.