Pécs és Bécs összefog, készül a magyar–osztrák vakcina

2021.01.17. 12:06

Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt áll egy közös oltóanyag a koronavírus ellen. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor állhat rendelkezésre.

A vakcinafejlesztési projekt a laboratóriumi fázisába érkezett. Január végén, február elején kezdjük meg az állatkísérleteket is. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan eredményeket tudunk produkálni, de még korai lenne megmondani, hogy mikorra várható a mi vakcinánk

– számolt be Jakab Ferenc virológus az ATV híradójának. A szakember arról is beszélt, hogy szerinte a hazánkba eddig érkezett vakcinák teljesen megfelelők. Hozzátette:

Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk. Az új angliai és dél-afrikai mutáns koronavírus hat-nyolc különböző mutációval rendelkezik. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a kifejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ezeknek a mutációknak a kivédésére, de hogy a jövőben így marad-e, azt egyelőre nem tudjuk.

Ha már van egy alapvédettségünk, akkor a szervezetünk sokkal jobban és sokkal gyorsabban reagál az új fertőzésekre. A gyógyszergyártó cégek számára is könnyebb a helyzet, most már pár hét alatt új vakcinát tudnak gyártani. Semmilyen komoly mellékhatása nincsen az oltásoknak, maximum egy kis bepirosodással, netán lázzal járhatnak

– nyugtatott meg mindenkit a szakember.

Kapcsolódó

Müller Cecília: Mindenkit értesítünk, aki regisztrált a vakcinára

A magyar kormány a világ végére is elmegy, hogy elegendő védőoltást szerezzen.

Korábban beszámoltunk egy másik, az új típusú koronavírus elleni védőoltás hazai kifejlesztéséről is, amire a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve kapott megbízást. A munka már meg is kezdődött, jelenleg az állatkísérletek folynak, de a tervek szerint legkésőbb egy éven belül eljuthat a vakcina az előrehozott törzskönyvezésig.