Februárban dönthetnek több magyarországi egyetem radikális átalakításáról

2021.01.18. 21:23

Akár már februárban megszülethet a kormányzati, aztán pedig az országgyűlési döntés a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Egyetem alapítványi fenntartásba vételéről – írja a hvg.hu az Innovációs és Technológiai Minisztériumból kiszivárgott dokumentum alapján. 

Eszerint a tárca január 15-ig egy 13-14 oldalas összefoglalót kért mindegyik oktatási intézménytől a hallgatók számáról, a karokon zajló képzések és kutatásokról és más főbb mutatókról, a stratégiai célokról. 

Az alapítványi fenntartásba vétel arról szól, hogy az állam egy közérdekű feladatot ellátó vagyonkezelő alapítványt hoz létre, és egy alapító okirattal megteszi az egyetem fenntartójává. Alapítványi jog lesz elfogadni az egyetem költségvetését, éves beszámolóját, szervezeti és működési szabályzatát, vagyongazdálkodás tervét, gazdálkodó szervezet alapítását vagy vásárlását és kiírni a rektori pályázatot is. Mindez elsőként a Budapesti Corvinus Egyetemmel, később pedig egy messzire visszhangzó esetben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történt meg, nemrég pedig elkezdtek felröppenni a hírek, hogy a Pécsi Tudományegyetemre és többiekre is ez a sors vár. 

Ami az előnyöket illeti, az ITM szerint az alapítványi fenntartással nő az autonómiájuk növekedése, egyszerűsödik a döntéshozatal és olcsóbb lesz a működés. Nemrég derült ki, hogy Rovó László rektor a Szegedi Tudományegyetemre Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert szeretné megnyerni kuratóriumi tagnak.

Itt arról is ír a hvg.hu, hogy gyors tempóban kell döntenie a modellváltásról a szenátusnak a Szegedi Tudományegyetemen, és ha mellette szavaznak, akkor az átalakítást is nagyon gyorsan kell megoldani. A lap információi szerint egy közel két és fél órás szenátusi ülésen tárgyalták meg az egyetem jövőjét, a döntést azonban nem sikerült meghozni.

Több résztvevőnek is csalódást okozott azonban, hogy csak 5-6 szenátusi tag érvelt a gyors modellváltás ellen, amelynek a részleteit sem ismerik, és próbálták arra kérni a rektort, hogy kérjen időt az innovációs és technológiai minisztertől, de ő állítólag lesöpörte a javaslatot az asztalról. 

Az egyetemi szakszervezet az ülésen nem kért szót, viszont az kiderült, hogy megalakult egy munkacsoport, amelybe azokat hívták meg, akik az átalakulással kapcsolatos témákat képviselik. Ide hallgatókat is meghívtak, azonban az, hogy kik, és milyen módon lehetnek a munkacsoport tagjai, nem derült ki.