Orbán Viktor: Jövő héten indul a regisztráltak oltása

2021.01.29. 07:37

A legkevésbé az számított, hogy mit mondtak a nemzetközi szervezetek a tilalmak feloldásáról. A járványnak olyan kérdései vannak, amelyek lokálisak, tehát itt vannak velünk, nekünk kell döntenünk a korlátozásokról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök kiemelte: ne áldozzuk fel azt a három hónapos eredményt, amelyet elértünk.

Fájó szívvel kellett igazat adnom a járványügyi szakértőknek. Ha túl korán mozdítjuk el a korlátozásokat, akkor semmibe hullik, amit együtt elértünk három hónap alatt

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint most a vakcinabeszerzésen kell gondolkodni, mert nem tudjuk, hogy a harmadik hullám hogyan szabadul el a környezetünkben.

Ha lesz elég vakcina, akkor ledöfjük a vírust, és szabadok leszünk

– hangsúlyozta, hozzátéve: megérti, hogy a vendéglátósok és a szállodai dolgozók nehéz helyzetben vannak, de türelmet kért. Mint mondta, emberek halhatnak bele azért, mert „nem bírjuk ki”. Arra kérte a hatóságokat, hogy a szabálysértőkkel szemben ne legyenek letartóztatások február 1-jén, mint mondta, ha nem történik agresszió, csak szabálysértésről van szó.

Nem megoldás, hogy kimegyünk, és megsértjük a szabályokat. Egyértelműek a szankciók, ha valaki ezt megszegi, egymillió forintig terjedő büntetést kaphat. Ha kell, bezárjuk az éttermeket fél évre vagy egy évre, higgyék el, nem éri meg!

– figyelmeztetett a kormányfő. Arra kérdésre, hogy mikor indulhat újra a gazdaság, Orbán Viktor szerint

Minden a vakcinán múlik itt is. A gazdaság kulcskérdését is vakcinának hívják. 

Orbán Viktor elmondta:

Jövő hét elejétől megkezdődik a regisztrációalapú oltás. Aki regisztrált, megkapja a vakcinát. 

A miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ő maga is beoltatja majd magát, ha sorra kerül, ő a kínai vakcinában bízik a legjobban. Arra a kérdésre, hogy választhatunk-e a vakcinák közül, így reagált: szeretne már ott tartani, hogy dönthessünk az oltóanyagok között. A miniszterelnök ismertette a napi adatokat is, mint mondta, 

az elmúlt napon elhunyt 83 beteg. Péntekre 1459 új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban 3649 beteget ápolnak, lélegeztetőgépen 258-an vannak. 

A miniszterelnök nyilatkozata alapján, ha a kínai vakcina nem érkezik meg Magyarországra, akkor márciusig 880 ezer embert tudnak beoltani. Ha megérkezik a kínai oltóanyag, megduplázódhat ez a szám.

Ma vagy holnap szerződik Magyarország a kínai vakcináról.

Orbán Viktor szerint inspiráló példa Szerbia, ahol már oltanak a kínai oltóanyaggal. Mint mondta, jobban is állnak, mint mi.

Hozzátette: ha lesz kínai vakcina, húsvétkor új helyzetben találhatjuk magunkat. Szerinte ez lehet az a legkorábbi időpont, amikor el lehet gondolkodni a korlátozások majdani enyhítéséről. Erre is többféle megoldás lehet a radikális nyitástól a fokozatos, több lépcsőben történő feloldásig. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy más szabályok vonatkoznának a beoltottakra:

Akik már védettek, azokra más szabályok vonatkozhatnak, mint azokra, akik még nem kapták meg a vakcinát. De ezekkel a kérdésekkel egyelőre nem kell foglalkozni, a legfontosabb az, hogy legyen vakcina. Márpedig választani nyugati és keleti vakcina közül akkor lehet, ha van.

A miniszterelnök szót ejtett a gyöngyösi polgármesterről is, aki soron kívül kapott a vakcinából. 

Meg kell értenie mindenkinek, hogy vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő magyar emberek. Illendő őket előreengedni az oltási sorrendben, akármennyire is aggódunk saját egészségünk miatt. A kormánytagoknak is ki kell várniuk a sorukat

– mondta a miniszterelnök.