Nézőpont Intézet: nem akarnak nyitást a magyarok

2021.02.09. 21:15 Módosítva: 2021.02.09. 21:17

A magyarok többsége ellenzi a korlátozások enyhítését – állítja legújabb közvélemény-kutatásában a Nézőpont Intézet. A felmérést február 2. és 4. között, ezer fő telefonos megkérdezésével végezték. 

Azt írták: tavaly november óta stabilan ötven százalék fölött van a kormányzat koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit megfelelően szigorúnak tartók aránya. Ugyanakkor azt elismerték, hogy valamivel nőtt (22 százalékra) a „nyitáspartiak" száma a legutóbbi, tavaly decemberben készített kutatásuk óta.

Velük szemben azonban 11 százalék további szigorításokat szeretne, 59 százalék pedig megfelelőnek tartja a jelenlegi helyzetet – állítják. 

Az oltások számának növekedésével, illetve a jobb idő beköszöntével azonban várhatóan a nyitást pártolók aránya növekedni fog – véli a Nézőpont Intézet.

A kutatás szerint a járvánnyal  kapcsolatos intézkedések tekintetében az ellenzék szavazótábora nem egységes: több, mint felük támogatja a jelenlegi intézkedéseket vagy szigorításokat szeretne, 39 százalékuk viszont nyitáspárti.

A leginkább nyitáspárti demográfiai csoport a legfiatalabb korosztály, de a 18–29 évesek körében is kevesebben vannak ezen az állásponton (41 százalék), mint amennyien elégedettek vagy akár további szigorítást tartanának kívánatosnak (50 százalék) – írják.

Továbbá állításuk szerint Budapesten is többségben vannak azok, akik elégedettek a jelenlegi szabályozásokkal vagy szigorítást szeretnének. 

Ezzel magyarázható, hogy a nyitást követelő február eleji tüntetések kevés embert mozgattak meg – vélik.