Nagyon akarták, mégsem tudták kitenni a Momentumból a Kiserdő védelmezőjét

2021.02.12. 18:47
Több ügyben is etikai eljárást indított a pártelnökség a Momentum korábbi IX. kerületi polgármesterjelöltje, Jancsó Andrea ellen, ám végül nem zárták ki, helyette a párt teljes elnöksége távozott – tudta meg az Azonnali belső levelezések alapján. Az önkormányzati képviselő több, bizalomvesztéssel járó malőrt is vétett, nem egyeztetett a párt kommunikációs vezetőjével, mielőtt közleményeket adott ki, vagy más módon megnyilvánult a pártot érintő meghatározó ügyekben.

Egy Facebook-csoport üzenete került az Azonnali birtokába, amelyben február 2-án bejelentette lemondását a ferencvárosi Momentum elnöksége. Ebben az áll, hogy bármennyire is szeretnének tovább dolgozni és küzdeni a céljaikért, a közösségükért, ehhez olyan változásra lennek szükség, amit már nem tudnak eszközölni. A hírportál konkrét neveket közöl: Hulse Alexandra, Molnár Mihály, Németh Zoltán és Rókay Attila távozásának hátterében egyértelműen az áll, hogy nem zárták ki pártból Jancsó Andrea korábbi ferencvárosi polgármesterjelöltet.

A Momentum elnöksége 2021. január 17-én indított etikai eljárást Jancsó pártból való kizárása érdekében, de ez a párt legfőbb döntéshozó szervén, a küldöttgyűlésen megbukott, és ez a ferencvárosi Momentum elnökségének lemondásához vezetett.

Az Azonnali úgy tudja, hogy a Momentum elnöksége három ügyben kezdeményezett etikai vizsgálatot az egykori polgármesterjelöltjükkel szemben.

Az Index januárban írta meg, hogy lezárult az új Duna-híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozó társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálata, miután a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével 2020 februárjában arról döntött, hogy a belváros forgalomcsillapítása és a dél-pesti kerületek összekapcsolása, a külső kerületek közötti útvonalak rövidítése érdekében támogatja a Galvani híd megépítését, rajta 2 × 2 forgalmi sávval, széles kerékpárúttal és járdával, villamossal.

A híd építése és a kivitelezéshez szükséges földmunkák, átalakítások (a Határ út meghosszabbítása) a pesti oldalon érintik a Határ útnál húzódó Kiserdőt, a természet megkárosítása miatt nemcsak a civilek aggódtak, de a főpolgármester is, aki tavaly év végén kezdeményezte a döntés elhalasztását a Galvani hídhoz kapcsolódó úthálózatról a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában.

Itt el is érkeztünk az egyik feszültségi ponthoz a Momentum és Jancsó Andrea között, hiszen utóbbi ennek – a híd megépítése miatt kibontakozott – harcokkal és feszültségekkel teli körzetnek lett az egyéni képviselője, munkája során eltökélten küzdött az ellen, hogy a Kiserdő bármilyen módon sérüljön vagy beépítsék, sőt helyi jelentőségű természetvédelmi területté szerette volna, hogy nyilvánítsák. (A társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat alapján egyébként a Határ út alatt épülő, a Kiserdőt érdemben nem érintő alagút megépülését támogatják a legtöbben – erről bővebben itt írtunk.)

Az erdőt végül nem nyilvánították védettnek, emiatt Jancsó Andrea először a közösségi oldalon ment neki Karácsony Gergelyéknek, majd egy videót is közzétett, ahol megismételte nemtetszését Dorosz Dávid egykori párbeszédes klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes döntése miatt (ő dobta vissza a kérelmet).

Jancsó akcióira már Soproni Tamás terézvárosi polgármester, a Momentum fővárosi frakcióvezetője válaszolt. Mint írta,

Andi, én értem, hogy jó ötletnek tűnik most azzal kampányolni, hogy a főváros faszfej, amiért nem történik meg adjuramteremtőm, amit kérsz, de ahogy arról Kerpel-Fronius Gábor is tájékoztatott a közelmúltban, a fővárosnak nem áll szándékában bármilyen módon is hozzányúlni a Kiserdőhöz, és idővel a védetté nyilvánítás is megtörténhet.

Soproni sajnálatát fejezte ki, egyben megkérte a képviselőt, hogy „a jövőben a Kiserdőt érintő kommunikáció előtt egyeztess velem vagy Kerpel-Fronius Gáborral”. Soproni az Azonnali cikke szerint kapott választ, Jancsó Andrea azt írta, hogy ő elsősorban az őt megválasztó embereket képviseli, és „nem szándékozom bukni azért, mert itt senki nem tesz semmit még kommunikációs szinten sem, a polgármesterek meg lepacsiztak Vitézy Dáviddal”.

Szerinte az általa közzétett videóban nincsen semmi kifogásolható, egyben kérte Sopronit, hogy a fenyegető hangnemet mellőzze, mert nem ma kezdte a szakmát, ahogy fogalmazott, nem null kilométeres.

Soproni erre újabb válaszlevelet írt, amelyben hangsúlyozta: megérti, hogy Jancsó a választóit képviseli, de mivel a Momentum színeiben lett megválasztva, ezért a pártjáért és a szövetségeseiért is felelősséggel tartozik. Itt már beszállt Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese, aki nyugalomra intette a feleket, majd felhívta Jancsó figyelmét, hogy a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ (BFK) erőlteti a Kiserdőt veszélyeztető útlevezetőt, így a kritikája szerinte irányt tévesztett, és „az ellenfél, akitől a Kiserdőt meg kell védeni, máshol van”. A levelezést, annak létezését Kerpel-Fronius megerősítette a portál megkeresésére.

A levélváltást Jancsó Andrea úgy zárta, hogy „ő tálcán kínálta fel a fővárosnak a Kiserdő védetté nyilvánításával, hogy ne csak szavakban, hanem tettekkel is bizonyíthassák a választóknak a kormányzókészségüket.” Mint írta, „a 2022-es országgyűlési választáson a Budapest 6. választókörzetébe tartozó terület legjelentősebb ügye lesz ez. (...) Ha itt eredményt tudunk elérni ebben az ügyben, akkor jelentős előnnyel tudunk versenybe szállni 2022-ben a szokásos tárgyalási szélmalomharc helyett.”

Ez nem hatotta meg a Momentumot, etikai vizsgálatot indítottak ellene, arra hivatkozva, hogy „az Elnökséggel folytatott egyeztetés nélkül kommunikációs támadást indított a főváros vezetésével szemben, ezzel tovább szítva a konfliktust a Momentum és a Fővárosi Közgyűlés szövetséges tagjai között”.

Arról már szintén az Index írt, hogy a Duna-híd és az azt övező közúti fejlesztések vonatkozásában a hatásvizsgálatok lezárultával a lakosság körében két verzió lett a befutó: az egyik, a 2-es és a 3-as változat, ami mindkettő egy alagutas megoldás. A 2-es a Kiserdő szélén vezetett alagút megépítését jelenti, amíg a 3-as változat egy a Határ út mai nyomvonala alatt vezetett alagutat jelent. A kettő közötti különbség abban áll, hogy míg a Kiserdő alatt vezetett alagút távolabb van a Határ úti házaktól, de érinti az erdő területét, addig a Határ út alatt vezetett alagút esetén az erdő gyakorlatilag érintetlen marad.

Újabb, de ismét a kommunikációra visszavezethető probléma rontotta Jancsó Andrea helyzetét, amikor az Új Pólus-frakció nevében (a helyi ellenzéki pártok képviselőit tömörítő közös frakció, ennek képviseletében dolgozik a választókerületben szociális ügyekért felelős tanácsnokként) előzetes engedély, tehát Toplak Tamás, a Momentum kommunikációs igazgatójának jóváhagyása nélkül tett ki közleményt a Facebookra, miután a Tények.hu nyilvánosságra hozott egy 16 másodperces hangfelvételt, amelyen a portál szerint antiszemita kijelentéseket tesz Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

A hangfelvételen egy telek eladásáról szóló vitában a kerület vezetője azt mondta: Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?

Toplak Jancsó Andrea bejegyzésére úgy reagált: „sikeresen országos Momentum-szintre húztatok egy olyan helyi ügyet, amiben a Momentum amúgy meg sem volt említve.” Sőt, ehhez hozzátette: az, hogy a helyi momentumosok akkor kértek a kommunikációs központtól engedélyt a Baranyit elítélő közleményük posztolására, amikor az szerinte pár perccel későbbi megjelenésre már időzítve volt, „az nemcsak hogy nem professzionális, hanem rossz szándékot is feltételez”.

A harmadik ok pedig, hogy ferencvárosi médiacég felügyelőbizottsági tagsága kapcsán megsértette a párt helyi szervezetének határozatát. A IX. kerületi önkormányzat ugyanis létre akart hozni egy médiacéget, amelynek élére az azóta a közélettől visszavonult DK-s Gréczy Zsoltot ültették volna, ezt azonban később Baranyi Krisztina visszavonta. A Momentum helyi szervezetének elnöksége arról fogadott el határozatot, hogy a médiacég felügyelőbizottsági tagjának Szekeres Tamást akarják, Jancsó Andrea azonban a helyi elnökségi határozatot figyelmen kívül hagyva Bencsik Mártát kérte fel a felügyelőbizottságba.

Az Azonnali ismerteti: a Momentum alapszabálya szerint a kizárásra két lehetőség is van.

A megfelelő vizsgálatok lefolytatása után vagy a párt etikai bizottsága dönt a kizárásról, vagy a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés.

A portál információi szerint a megjelent küldöttek kétharmada kizárta volna a párt egykori polgármesterjelöltjét, azonban az alapszabály szerint a kizárásra a megjelent küldöttek háromnegyedének kell rábólintania, ami nem jött össze – Jancsó Andrea így továbbra is a Momentum tagja maradhatott.