Itt a menetrend, augusztusban indul az ellenzéki előválasztás

2021.02.28. 10:09

Megállapodtak az ellenzéki pártok vezetői a 2022-es országgyűlési választásokon induló jelöltjeik kiválasztására szolgáló előválasztásról.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés. A kormány- és korszakváltásra készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben

– áll a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében.

Mint írják, mind a 106 egyéni választókörzetben lesz előválasztás, amelyen pártok jelöltjei és civilek is elindulhatnak. Ebben az esetben a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak majd csatlakozni.

Az előválasztás többhetes folyamata augusztus közepétől indul. Az egyéni képviselőjelöltekre egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyére két fordulóban lehet szavazni. Azok adhatják majd le szavazataikat az előválasztáson, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az indulóknak képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlást kell összegyűjteniük. Az előválasztást a szervező hat párt által felállított Országos Előválasztási Bizottság bonyolítja majd le.

Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot

– húzták alá az ellenzéki pártok. Hozzátették: a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök májusban társadalmi vitára bocsátják.