A magánszolgáltatóktól az egészségügyi dolgozón kívül az ingatlant is kérhetik

DMARC20200709011
2021.03.06. 11:21
Igaz, kártalanítást kérhet a magánegészségügyi szolgáltató, ha az állami rendszernek kellene a védkezéshez szükséges ingatlan, vagy eszköz.

A kibővített bértámogatás részletein túl egy sor fontosabb intézkedésről szóló kormányrendelet is megjelent a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban a péntek esti Magyar Közlönyben.

A magánszolgáltatóknál dolgozókat is berendelhetik

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azon egészségügyi dolgozót, aki

  • az egészségügyről szóló törvény szerinti működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel, és
  • aki szombattól nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll.

A kormányrendelet kivételeket is tartalmaz, így az nem vonatkozik a honvédelemi és a rendvédelmi szervek egészségügyi szolgáltatóinál dolgozókra, az egyházi fenntartású egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra, valamint azokra, akik nem léptek be a március 1-től élő új egészségügyi szolgálati jogviszonyba, továbbá azokra sem, akik háziorvosi, házi gyermekorvosi és háziorvosi ügyeleti feladat keretében egészségügyi tevékenységet végeznek.

Kizáró ok még, ha az egészségügyi dolgozó

  • várandóssága megállapításától a gyermeke hároméves koráig,
  • gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,
  • hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,
  • illetve akkor sem, ha nem kapott eddig védőoltást, vagy igazoltan 6 hónapon belül nem esett át a Covid–19-betegségen.

A rendeletből az is kiderül, hogy az egészségügyi dolgozókat állami vagy önkormányzati fenntartású szolgáltatóhoz lehet berendelni az országos kórház-főigazgató által meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A magánszolgáltatóknak az ingatlanjaikat is át kell adniuk

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére – olvasható a közlönyben.

A kártalanítást a kötelezett egészségügyi szolgáltató kérelmére kell megállapítani, a kérelmet az országos kórház-főigazgatóhoz kell benyújtani, és azt a benyújtástól számított 60 napon belül el is kell bírálni. Ugyanakkor a közlönyben az is szerepel, hogy „nem jár kártalanítás, ha az ingó és ingatlan rendelkezésre bocsátása nem akadályozta az igénybevétel tárgyának rendeltetésszerű használatát”.

Berendelhetők a rezidensek is

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló rezidens számára a rezidens elsődleges képzési helyének minősülő egészségügyi szolgáltatótól eltérő egészségügyi szolgáltatót jelölhet ki a munkavégzés helyeként, ha azt a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása vagy egyéb ellátási érdek indokolja. A kivételek között hasonlók olvashatók, mint fentebb, a magándolgozók esetében.

Ingyenes internet az általános iskolásoknak is

A digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló tavaly novemberi kormányrendeletet kiegészítették az alapfokú oktatással is, így a „helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás” most már ingyenesen vehető igénybe az általános iskolás gyerekek számára is, márciusban, 30 napra.

(Borítókép:  Szemészeti vizsgáló a Czeizel Intézet új Felső Zöldmáli úti épületében a megnyitó napján 2020. július 9-én. Fotó:  Mónus Márton / MTI)