Kásler Miklós: A fiatalokat sem kíméli a kétszer olyan gyorsan terjedő új koronavírus

2021.03.13. 11:34

Szükség van a helytállásra és szükség van a nemzeti egységre a Covid elleni harcban − jelentette ki Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében március 15-éhez közeledve. Szerinte nagyon fontos mozzanata az 1848-as forradalomnak, hogy abban a rendkívül nehéz helyzetben a magyar nemzet fel tudta mutatni a nemzeti egységet, és a nehézségekre egységesen válaszolt.

A magyar kormány gondolkodásban és cselekvésben megelőzte a legtöbb európai országot – mondta a tárcavezető a vakcinabeszerzésről. Szerinte az ország időben megrendelte a vakcinákat, és miután a világ egyik részéről érkező oltóanyagok mennyisége és tervezhetősége nem váltotta be az eredeti várakozásokat, ezért a világ másik részéről szereztek be vakcinát.

Mint mondta, rendkívül súlyos a fertőzésnek a harmadik hulláma, mert ezt nem ugyanaz a vírus okozza, mint az első kettőt. A brit mutáns fertőzési gyorsasága majdnem duplája az eredeti vírusénak, ifjabb korosztályokat is megbetegít, és a betegség lefolyása súlyosabb.

Mindezek indokolták a szigorításokat, és kényszerhelyzetbe hozzák a kormányt és a lakosságot is, hogy az átoltottságot minél gyorsabban növelni lehessen

– mondta Kásler Miklós, aki kitért arra is, hogy Magyarországon hatékonynak bizonyult a favipiravir tabletta alkalmazása a járvány elleni küzdelemben. Mint korábban megírtuk, ezt a készítményt akár a családi orvos is felírhatja a betegség kezelésére.