Operatív törzs: Magyarország tovább olt az AstraZenecával

Screen Shot 2021-03-19 at 11.22.45.png
2021.03.19. 11:32

A harmadik hullám meredeken felszálló ágában vagyunk – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője ismertette, hogy péntekre 10 759 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 213, többségében idős, krónikus beteg. A kormányzati tájékoztató oldalra feltöltött adatokból kiderült, hogy csütörtökön két 33 éves férfi volt a koronavírus legfiatalabb áldozata. Kórházban 10 264 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi Ágnes közölte: a brit vírusmutáció nagyon gyorsan és könnyen terjed. Mindenkit arra kért, hogy tartsa be a járványvédelmi szabályokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tegnapi napon kiadta közleményét az AstraZeneca vakcinájának a felhasználhatóságával, illetve biztonságosságával kapcsolatban. Az oltóanyag nem növeli a vérrögképződés kockázatát, és a vakcina jótékony hatása messze meghaladja az esetleges kockázatokat. Az oltóanyaggal már több millió embert oltottak be, és a Magyarországon is több százezren kapták meg az AstraZeneca oltását

– mondta Galgóczi Ágnes, hozzátéve, hogy a felügyeleti rendszerek szigorúak. A kivizsgálásokat végzik egyrészt a vakcinát gyártó cégek, az Európai Gyógyszerügynökség, illetve Magyarországon az NNK és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is ellenőrzi a „bejelentett, oltás utáni nem kívánatos eseményeket”. Az osztályvezető hozzátette: az eddig regisztrált idősek felét már beoltották, a háziorvosok továbbra is oltanak az AstraZenecával Magyarországon.

Az NNK osztályvezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy 1397 esetben mutatták ki eddig a brit variánst, 13 személynél a cseh variánst, 6 esetben pedig a dél-afrikai vírusvariánst. Mint mondta, a brazil még nem jelent meg Magyarországon. Galgóczi Ágnes a Janssen vakcinájáról is beszélt, és úgy vélekedett, hogy április második felénél korábban nem valószínű az egydózisú oltóanyag alkalmazása. 

Galgóczi Ágnes ismertette, hogy a háziorvosok mindig annyi vakcinát kapnak, amennyi Magyarországra érkezik és amennyit ebből szállítani tudnak. Közölte:

A háziorvosok körében nincsenek problémák. Konkrét feladataik vannak, értesítést kapnak, milyen oltóanyaggal tudnak egy adott héten dolgozni.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője ismertette az elmúlt 24 óra rendőrségi intézkedéseit:

  • 559-en nem viseltek maszkot, 546-an közülük közterületen tartózkodtak,
  • 379-en nem tartották be a kijárási korlátozást,
  • egy Somogy megyei presszót bezártak.

Gál Kristóf közölte: a rendőrség információi szerint a közelgő hétvégén magánszemélyek ismét gyűlésre hívják az embereket, nem csak a főváros területén, hanem országszerte. A rendőrség továbbra is érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak, vagyis fellép a korlátozások megszegői, a gyűlések szervezői és résztvevői ellen – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában bejelentette, hogy a ma hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva még legalább egy hétig biztosan fennmaradnak. A miniszterelnök elmondta, a húsvéti ünnepekre egy hét múlva külön szabályok jöhetnek, és amint beoltottak két és fél millió embert, megkezdődhet a nyitás, arra pedig, mint mondta, jó esély van, hogy az iskolákat újranyitják – egyelőre nem tudni, hogy mikor.

(Borítókép: Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján 2021. március 19-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)