A Fidesz mintha elfelejtett volna valamit, az alapszabálya szerint még mindig az Európai Néppárt tagja

2021.03.20. 14:00

Novák Katalin szűkszavú csütörtöki Twitter-üzenetéből derült ki, hogy a Fidesz végleg szakított az Európai Néppárttal (EPP), és kilép a konzervatív pártcsaládból, a Népszava azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor alakulata kissé elsiethette a döntést, a Fidesz alapszabályában ugyanis jelenleg is szerepel, hogy a párt az EPP tagja. A dokumentum 4. paragrafusa rögzíti, hogy a Fidesz „tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek”, a 107. paragrafus pedig arról rendelkezik, hogy „választási listáján az Európai Parlamentbe választott képviselők az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják”. Az európai parlamenti  frakciót a Fidesz március 3-án hagyta el. 

Mivel az alapszabályban még mindig a néppárti tagság szerepel, és Novák Katalin tweetjének a tanúsága szerint a Fidesz egyetlen mondatban tett bejelentést a kilépésről, fennáll a gyanú, hogy a döntést semmiféle testületi ülés nem előzte meg. A Népszava erről megkérdezte a Fidesz sajtóosztályát, Novák Katalint és a párt több politikusát is azt firtatva, hogy a kilépés mögött milyen felhatalmazás áll, választ azonban senkitől nem kapott. Felhatalmazást hivatalosan a Fidesz országos választmánya, az országos elnökség vagy a párt kongresszusa adhatott volna, amihez képest a Novák Katalin által nyilvánosságra hozott dokumentumon aláíróként a Fidesz nemzetközi titkárságát tüntették fel.

A kilépés egyébként elég kedvező fogadtatásra talált, Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács egykori elnöke a Twitteren azt írta, a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát, csak éppen már évekkel ezelőtt.