Négyszer támadtak rá az iskolaőrökre, mióta szolgálatban vannak

2021.03.26. 07:02

Eddig négy esetben indult büntetőeljárás iskolaőröket érintő bántalmazás miatt – írta a Népszava pénteken az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott tájékoztatás alapján.

A lap emlékeztet arra, hogy múlt héten a Balassagyarmati Járásbíróság ítélt jogerősen egy év tíz hónap börtönbüntetésre egy 43 éves nőt, aki tavaly októberben rátámadt az iskolaőrre egy salgótarjáni iskolában. Az ítélet végrehajtását két és fél évre felfüggesztették, ha nő nem követ el újabb bűncselekményt, akkor nem kell bevonulnia a börtönbe.

Ezenfelül azt is közölték, hogy mindössze egy intézményben indult amiatt belső vizsgálat, hogy az iskolaőr túl agresszíven lépett fel egy diákkal szemben. Az ORFK szerint itt valóban felmerült annak a gyanúja, hogy az iskolaőr hatáskörét túllépve intézkedett.

Ennek az esetnek a körülményeit az illetékes rendőrkapitányság büntetőeljárás keretein belül vizsgálja.

Kitértek arra is, hogy a március 8-tól elrendelt távoktatás idejére az iskolaőrök egy részét átvezényelték a rendőrkapitányságokra, ahol bűnmegelőzési feladatokkal bízták meg őket, egyes iskolaőröket pedig másik oktatási intézménybe irányítottak. A szakképző intézményekben, az ott folyó gyakorlatok miatt az iskolaőrök szolgálatellátása a digitális oktatás ellenére is változatlan maradt.

Március 8-ig 522 iskolaőr volt szolgálatban, tavaly szeptember óta a távoktatás elrendeléséig 323 alkalommal kellett intézkedniük.

Az esetek következtében összesen 80 eljárás indult.