Orosz rulett: tele van minden emberekkel, mintha nem is lenne járvány

BJASZ20210204024
2021.03.27. 16:21
Olvasóink jelezték, és személyes tapasztalatunk is az, hogy hiába súlyosbodik napról napra a járványügyi helyzet, ebben a pillanatban is zsúfoltságig tele vannak a budapesti parkok, utcák, kirándulóhelyek. A maszkviselési fegyelem is látványosan lazulni látszik.

Több mint tízezer ember fertőződött meg egy nap alatt, és mára újabb 253 életet követelt a koronavírus-járvány Magyarországon. Kórházban már egy kisvárosnyi embert ápolnak, lélegeztetésre pedig több mint 1500 ember szorul. A fővárosban mégis annyian vannak, mintha a járványnak már nyoma sem lenne idehaza, a kirándulóhelyek megteltek, az utcák tele vannak maszk nélküli járókelőkkel, kerékpárosokkal. 

A járványügyi szakértők eközben kongatják a vészharangot: kérik, hogy lehetőleg mindenki kerülje a zsúfolt helyeket, aki beteg, maradjon otthon. A kérés mintha süket fülekre lelne, bár tény, hogy már mindenki szabadulna a bezártságból. Ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap bejelentette: a nyitás csak húsvét után jöhet, hiszen a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb kihívást jelent. 

A miniszter közölte: a kormány megvitatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által tett javaslatokat a szigorú szabályok enyhítésére. Bár támogatják a kezdeményezést, úgy látják, hogy változtatásra akkor lesz lehetőség, ha a beoltottak száma átlépi a két és fél millió főt. Gulyás Gergely szerint ezt a számot húsvét után néhány nappal érhetik el. Amint ez így lesz, az alábbi intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom este nyolc óra helyett tíz órától kezdődik, és hajnali ötig tart majd.
  • Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva.
  • Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent.
  • Az iskolák április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint.
  • A tanárok oltása április 1-jén kezdődik, és a számítások szerint bő egy hét alatt megkaphatják a vakcinát a regisztrált pedagógusok.
  • A szolgáltatások terén a március 8. előtti szabályok lesznek újra érvényesek.

Míg az iparkamara némi enyhítésről tett javaslatot, addig az orvosi kamara elnöke arról nyilatkozott kedden, hogy az élelmiszerboltokon és a patikákon kívül mindent be kellene zárni. A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig nyitott eredményes világ. Az orvosi kamara elnöke kiemelte, hogy muszáj lenne kerülni a csoportosulást, lehetőleg a tömegközlekedést is. 

A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is

– fogalmazott Kincses Gyula, hozzátéve, hogy az oltás lesz az, ami miatt május–júniusban ki lehet nyitni. Azonban aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra. Kincses Gyula szerint két hét durva szigor elég lenne egy olyan járványhelyzetben, amilyen nem volt az elmúlt ötven évben. 

Felelőtlenség a köbön

Miközben a terek, vízpartok tele vannak, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton elmondta: a koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, és nagyon sokan vannak kórházban. A főorvos hangsúlyozta, a járvány harmadik hulláma továbbra is felszállóágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése. 

Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia, be kell tartani a szabályokat

– kérte Szlávik János, hozzátéve, idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.

(Borítókép: Belföldi turisták nézik a budai Vár panorámáját a Gellért-hegy kilátóteraszáról 2021. február 4-én. Fotó: Jászai Csaba / MTI)