Szlávik János: Csak nyáron lélegezhetünk fel

2021.03.27. 14:56

A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjait éljük, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiának. Szlávik János hangsúlyozta: a járvány harmadik hulláma továbbra is felszállóágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel.

A főorvos hozzátette: a húsvét időszaka különösen veszélyes, mivel a fertőzés a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot. Az európai országokban hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás.

Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés

– mondta Szlávik János, aki szerint jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltás áll rendelkezésre, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy Magyarországon két újabb vakcinával lehet oltani. Helyes lépésnek nevezte, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását, és arra kért minden érintettet, hogy regisztráljon a vakcinára.

Szlávik János megerősítette: ma már kijelenthető, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak. Megjegyezte: idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.