Novák Katalin: egyszerűbb feltételekkel igényelhetők az otthonteremtési támogatások

2021.04.16. 19:24

Egyszerűbb feltételek mellett még többen igényelhetik a 2021. január 1-jén bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat – adta hírül közösségi oldalán Novák Katalin.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter több újdonságról is beszámolt:

  • Bővült az otthonfelújítási támogatás igénylésénél elszámolható felújítások köre.
  • Azok, akik hivatásukból fakadóan a munkáltatójuk által biztosított szolgálati ingatlanban élnek (pl. orvosok, nővérek, pedagógusok, katonák, lelkészek), saját tulajdonú otthonuk felújítására kérhetik az otthonfelújítási támogatást anélkül, hogy korábban 1 évet ott laktak volna.
  • Az otthonfelújítási kölcsön felvételénél a kölcsönt igénylő olyan közeli hozzátartozót is bevonhat adóstársként, aki nem tartozik a támogatotti körbe (például szülő, nagyszülő, testvér és élettárs is).
  • A 2020-ban megkezdett építkezésekre vonatkozó adó-visszatérítési támogatás révén átmeneti kedvezmények vehetők igénybe.
  • A Nemzeti Mintaterv Katalógusból letölthető családi házak tervdokumentációinak adaptációs költségei is elszámolhatók a CSOK-ból (például telekre igazítás, engedélyeztetés).

A Népszava viszont korábban blöffnek minősítette a mintaterveket, mivel azok a lap szerint nem felelnek meg az egyszerű bejelentési kötelezettség hatálya alá tartozó tervdokumentációk műszaki szintjének. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meg kell bízni egy építészt, egy statikust, illetve gépész- és villamosmérnököt (vagy a mindezeket együtt felvonultató építészirodát), hogy részleteiben kidolgozzák a tervet, amihez a Lechner Tudásközpont mintáit legfeljebb sorvezetőül lehet használni.

Az ingyenes tervcsomag nem tartalmazza a bejelentéshez elvárt léptékű helyszínrajzot, műszaki leírást, gépészeti és egyéb terveket, metszeteket, alaprajzokat, se a pontos termékmegnevezéseket is tartalmazó költségvetést – magyarázta egy évtizedek óta családi házakat tervező építész, aki szerint egy ház megtervezése mintaterv alapján bonyolultabb, mintha nulláról kezdenék.   • Tippek
  • Hírek