Csoda, hogy működik a BKV: 2000 dolgozó karanténban

2021.04.20. 10:24
A BKV-dolgozók jelentős része nap mint nap nagy tömegekkel találkozik munkája közben, ezért fokozottan veszélyeztetettek a járványidőszakban. A cég márciusban jelezte: lépéseket tett annak érdekében, hogy minél hamarabb beoltsák a dolgozóikat. A BKV Sajtóirodájánál arról érdeklődtünk, hogyan áll jelenleg a budapesti tömegközlekedés dolgozóinak az oltása, illetve hogyan változtak az egy hónappal korábbihoz képest a fertőzöttségi számaik. A válaszok lesújtóak.

Egy hónappal ezelőtt számos hír jelent meg arról, hogy a budapesti tömegközlekedést súlyosan érinti a járvány harmadik hulláma. Kérdéses volt, hogy mennyire veszélyezteti a feladatellátást, a szolgáltatás zavartalan biztosítását a koronavírus-fertőzöttség.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs március 24-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megkezdik a kritikus infrastruktúrában dolgozók (idetartoznak az energiaellátás, a vasút és a közlekedés területén dolgozók) oltását.

Az április 19-i iskolanyitást (pontosabban első körben az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályainak nyitásáról döntött a kormány) megelőzően – egy nappal korábban – a BKK közleményt adott ki, hogy a járványügyi intézkedésekhez igazodva a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a járataik.

A március 24-i tájékoztatás szerint több mint 500 BKV-dolgozó volt karanténban, 1750 fő esett át igazoltan a fertőzésen, illetve 9 kollégájukat vesztették el.

A BKV akkor elismerte, hogy a koronavírus-járvány által sújtott időszak valóban megnehezíti a társaság helyzetét, de a betegségen átesett dolgozók folyamatosan állnak vissza a munkába, így a feladatellátás továbbra is megoldott.

Az Index érdeklődésére a BKV Sajtóirodája ezzel kapcsolatban most azt közölte, hogy az általános oltási terv alapján beoltott munkavállalóik mellett a BKV-nak biztosított lehetőséggel élve több mint 700 munkavállalójuk kapott lehetőséget az oltásra.

A jelenlegi adataik alapján több mint 2000 dolgozójuk volt/van karanténban, illetve 22 kollégájukat veszítették el a koronavírussal összefüggésben.

A BKV Sajtóirodája azt is írta, hogy az oltási sorrendet – társaságuk Koronavírus Pandémiás Tervén túl – a területenkénti megbetegedések mértéke és az aktuális helyettesíthetőség is meghatározza.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve kaptak oltást első körben a forgalomirányítás területén dolgozó kollégáink. A munkavállalóink oltása az országos oltási terv alapján is folyamatos – tették hozzá.

Ezen túlmenően a BKV kampány keretében igyekszik minden kolléga figyelmét felhívni az oltás fontosságára, és biztosítják a munkavállalók részére, hogy a kijelölt időpontra az oltásra elmehessenek.

Korábban beszámoltunk az Indexen arról, hogy a BKV milyen intézkedéseket hozott a munkatársaik és az utasok egészségének megóvása érdekében.