Bajban vannak a szállodák, nem könnyű visszacsábítani a munkaerőt

2021.04.29. 21:46

Gulyás Gergely ma azt mondta, már pénteken elérhetjük a négymillió beoltottat, ami után minden védettségi igazolással rendelkező vendéget fogadhatnak a hotelek. Nem lesz apelláta, az igazolványt bejelentkezéskor kérik majd a recepción.  

A foglaláskor még nem kell rendelkezni az igazolvánnyal, viszont amikor megérkezik a vendég a szállodába, csak úgy kaphat szobakulcsot, ha bemutatja a védettségi igazolványt, tehát nincsen kiskapu – fogalmazott Molnár Ágnes, az egyik hévízi hotel igazgató-helyettese az RTL Klub Híradójának.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint az utolsó pillanatban indulhat újra az ágazat, mert miközben hónapok óta nincs bevételük, rengeteg kiadásuk volt – fejtette ki a szakmai szervezet elnöke. 

A legkönnyebben a családi panziók tudnak majd újranyitni, a nagyobb hoteleknek ehhez több idő kell, ráadásul sok helyen még csak keresik a munkaerőt. 

A múlt heti terasznyitásoknál is látszott, hogy nem könnyű munkaerőt találni, biztos, hogy a dolgozók fele, aki elment az éttermekből és a szállodaiparból, nem lesz visszacsábítható. Megpróbálunk minél több embert, de ez jelentős probléma lesz a következő hetekben, hónapokban 

– jelentette ki Flesch Tamás.

A szálláshelyek nyitásának hírére ugyan érkeztek már foglalások a pünkösdi hosszú hétvégére, de egyelőre még a legnépszerűbb üdülőhelyeken is vannak szabad szobák.