Alapítványi fenntartásba kerül a Testnevelési Egyetem

2021.05.04. 10:48

Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos és Mocsai Lajos rektor részvételével online tájékoztatót tartottak a modellváltásról a Testnevelési Egyetemen.

A Testnevelési Egyetem szenátusa április 22-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy támogatja az intézmény alapítványi formában történő átalakítását.

A parlament április 27-i döntése értelmében az egyetem augusztus 1-jével kikerül az állami fenntartásból, és a Testnevelési Egyetemért Alapítvány lesz a fenntartója.

Stumpf István szerint a modellváltás vissza nem térő lehetőség, hogy a Testnevelési Egyetem vezető szerepre törjön a közép-európai piacokon. Az átalakulás szerinte lehetővé tesz egy jelentős, összességében 30 százalékos bérfejlesztést is, ami a teljesítményalapú finanszírozási rendszer keretein belül valósul meg.

A felsőoktatási átalakítás lényege, hogy az állam a fenntartói jogokat átadja az egyes egyetemeket ezentúl fenntartó alapítványok kuratóriumainak. Az egyetemek így nagyobb gazdálkodási önállóságot kapnak, azonban mivel a kuratóriumok tagjait határozott időre nevezik ki, és a döntési jogok a rektori tanácstól hozzájuk kerülnek, sok esetben vita bontakozott ki az átalakításról a támogatói és azok között, akik a lépést az egyetemi autonómia csorbításának tekintik.