Hivatalos a tulajdonosváltás a Budapesti Metropolitan Egyetemen

B RKL20160317021
2021.05.28. 17:50
Magyar tulajdonba kerül Magyarország legnagyobb magánegyeteme.

Korábbi információink után hivatalosan is megerősítésre került, hogy a varsói központú CEE Equity Partners magántőke alapja magyar befektetőnek értékesíti a Budapesti Metropolitan Egyetemet (METU), az új tulajdonos az Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége, a Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft. – közölte az egyetem az MTI-vel.

A közlemény szerint az Optima célja az, hogy befektetési stratégiájának megfelelően elősegítse az intézmény további fejlődését, és nemzetközi jelentőségű felsőoktatási intézménnyé tegye az egyetemet. Az adásvételi tranzakció várhatóan a jövő héten zárul.

Magyarország legnagyobb magánegyeteme

Húszéves a Budapesti Metropolitan Egyetem, Magyarország legnagyobb, magántulajdonban lévő felsőoktatási intézménye. A ma már hétezer (köztük több mint nyolcszáz külföldi) diákot oktató egyetem elődjét Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola néven hozta létre a BKF Kommunikációs Alapítvány. Az oktatás 2001 szeptemberében kezdődött meg, tíz évvel később pedig már hódmezővásárhelyi regionális tudásközpontjában is elérhetővé tette képzési szolgáltatásait.

Az intézmény 2015-ben változtatta meg a nevét Budapesti Metropolitan Főiskolára, egy évvel később pedig – egyetemi rangot szerezve – Budapesti Metropolitan Egyetemre (METU).

Kínai kezdeményezésre 2013-ban jött létre a CEE Equity Partners tőkealap, amelyben a magyar EXIM harmincmillió dolláros kötelezettségvállalással van jelen, legnagyobb befektetője a kínai Eximbank. A CEE Equity Partners magántőkealap 2014 decemberében az egyetemet működtető BKF Fenntartó Korlátolt Felelősségű Társaságban többségi részesedést szerzett.

Az intézmény kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet szakterületeken kínál képzési lehetőséget.

(Borítókép: Róka László / MTI)