16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Itt a nyári menetrend, vonattal és busszal is könnyebb, kényelmesebb a Balatonra utazni

2021.06.19. 09:57

A Volánbusz nyári menetrendje már szerdától, a vasúti pedig szombattól hatályos. A nyári menetrend összeállításának fő szempontjai között szerepelt a MÁV-Startnál és a Volánbusznál, hogy minél több turista, nyaraló, kiránduló, Balaton környéki lakos számára kínáljon kedvező, az autózással szemben versenyképes utazási ajánlatot – tudatták a MÁV–Volán-csoport portálján.

A híradásból megtudható, hogy Balaton déli partjára június 19-től az új emeletes, légkondicionált KISS motorvonatokkal is el lehet jutni: a Napfürdő expresszvonat a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal, míg a Jégmadár expresszvonat a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt kapcsolja össze Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval. 

A KISS motorvonatokon a kijelölt helyeken kerékpár is szállítható, a vonatokra díjmentes helyjegy váltása szükséges, és garantált ülőhelyet biztosít a vasúttársaság.

A hagyományok kedvelői az emeletes járművön kívül sebesvonatokat, valamint a déli partra utazók a Tópart és a Balaton InterCity vonatokat is választhatják.

A tervek szerint ezen a nyáron az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatásai már az északi part felé is elérhetők lesznek. A déli parton az előszezontól az utószezon végéig, szeptember 12-éig közlekedik étkezőkocsi a Budapest és Keszthely közötti Balaton InterCity-vonatokon, a főszezonban napi nyolc pár vonatban. Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak védettségi igazolvánnyal vagy védettséget igazoló telefonos applikációval rendelkezők tudnak.

Arról is tájékoztat a MÁV, hogy mivel elkészült a villamosítás Székesfehérvár és Balatonfüred között, így

a főváros és Balatonfüred között a korábbiakhoz képest csaknem kétszer annyi vonat közlekedik szombattól, és jelentősen rövidül a menetidő.

Ezzel egy időben Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban járnak a vonatok. Az új, kétóránként közlekedő Vízipók InterRégió-vonatokkal érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Katica InterRégió járat utasai klímás FLIRT motorvonattal utazhatnak a Déli pályaudvartól Balatonfüredig. A korábbi években megszokott Kék Hullám IC is közlekedik.

A fővároson túl a vidéki nagyvárosokból is kényelmesebben érhető el az ország legnagyobb tava: a Helikon InterRégió-vonatok kétóránként közlekednek Győr, a Balaton nyugati partja és Kaposvár között, de naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezenfelül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik. Az Ezüstpart expresszvonat naponta jár Miskolc és Fonyód között, az Aranypart és az Aranyhíd expresszvonatok naponta teremtenek összeköttetést a déli parttal Fonyódig, az előbbi Nyíregyháza, Debrecen, az utóbbi Szeged felől. A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza–KőbányaKispestSzékesfehérvárBalatonfüredZánka-Erzsébettábor között. 

A vonatok mellett új távolsági autóbuszjáratok is indulnak a Balatonhoz számos vidéki városból.

Egész nyáron igénybe lehet venni a tavalyról ismert Balaton 24 és 72 napijegyeket, valamint azok idei kiterjesztését, a Balaton 24/72 Duo napijegyeket, amelyek korlátlan utazást nyújtanak az egész balatoni térségben.

A kedvezmények sorában újdonság a MÁV-Start Balaton Okosjegye, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.  • Hírek
  • Hírek