Ellenzéki levél az EU vezetőinek: Helyrehozzuk azt a kárt, amit az Orbán-rendszer okozott

2021.06.29. 18:45 Módosítva: 2021.06.29. 18:45

A Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József által jegyzett levélben az Európai Unió vezetőihez fordultak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek.

Levelünk célja kifejezésre juttatni erős, egységes elhatározásunkat, hogy Magyarországot megtartsuk az európai nemzetek családjában. Magyarország uniós tagsága a magyarok elsöprő többségének támogatását élvezi. Orbán Viktornak semmilyen mandátuma nincs arra, hogy felelőtlen politikájával éket verjen országunk és az Európai Unió közé. Amikor pedig értelmetlen javaslatokat tesz közös európai intézményeink lebontására, vagy megbénítására, azt semmiképpen sem teheti a népünk nevében.

A jelöltek emlékeztetnek rá, hogy a magyar polgárok 2003-ban, országos népszavazáson, elsöprő többséggel döntöttek az EU-tagság mellett, és kevés olyan ügy volt a történelmünkben, amely ilyen mértékben egyesítette volna a nemzetet.

Az ellenzéki vezetők szerint

a csatlakozást nem gazdasági vagy pénzügyi előnyökért akartuk - hanem mert európaiak vagyunk, szívünkben, elménkben, kultúránkban, történelmünkben. Az EU szerződés 2. cikke világos, és fontos számunkra. Nincs benne semmi félreérthető. Nincs benne semmi, amiről vitatkozni, vagy tárgyalni kellene.

A 2022-es választáson arra fognak felhatalmazást kérni, hogy helyreállítsák a demokráciát, és helyrehozzák azt a kárt, „amit az Orbán-rendszer az Európai Uniónak, és az országunk európai megbecsülésének okozott”.

Ígéretük szerint el fogják érni, hogy senki, soha többé ne kérdőjelezhesse meg Magyarország helyét az Európai Unióban, ezért kormányváltás esetén csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, megszüntetnék a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt, és lojális tagjai lennének az EU-nak és a NATO-nak.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy keddtől vasárnapig – június 29-től július 4-ig – sorozatot indítunk, és egyenként bemutatjuk az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A Kutatócentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív, online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve a mai, Pálinkás Józsefről szóló portré után, szerdán (30-án) Fekete-Győr Andrásról, csütörtökön (július 1-jén) Márki-Zay Péterről, pénteken (július 2-án) Dobrev Kláráról, szombaton (július 3-án) Karácsony Gergelyről, végül pedig a kutatás szerint a legesélyesebb jelöltről, Jakab Péterről vasárnap (július 4-én) közöljük portrécikkünket.