Még el se kezdődött Boldog István pere, de három vádlott már beismerte bűnösségét

2021.06.30. 14:05 Módosítva: 2021.06.30. 14:05
Három vádlott is beismerő vallomást tett Boldog István és társai perében – értesült a Blikk.

A fideszes politikust és társait hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. A Fővárosi Törvényszéken szerdán tartották a perük előkészítő ülését.

A nyomozás még 2019 novemberben kapott nyilvánosságot, amikor házkutatást tartottak a cserkeszőlői önkormányzatnál és több embert őrizetbe vettek, köztük az országgyűlési képviselő bizalmasának tartott F. Petrát is, akit aztán hosszú hónapokra le is tartóztattak.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2020. december 21-én emelt vádat. Eszerint a Boldog Istvánhoz köthető kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is,

amiért cserébe a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek és tőlük 2019 májusában 20 millió forintot kaptak. 

A Központi Nyomozó Főügyészség Boldog Istvánra – elsőrendű vádlottként – 6,666,666 forint vagyonelkobzást, hat év börtönben végrehajtandó szabadságvesztést, ötmillió forint összegű pénzbüntetést és öt év közügyektől való eltiltást kért. Hasonló büntetés kiszabását kérték a másodrendű vádlottra, F. Petrára és a harmadrendű vádlottra, K. Péterre.

A vádlottak közül Boldog István ártatlannak vallotta magát és rövid idő alatt el is hagyta a tárgyalótermet.  Az ügy ötödrendű és nyolcadrendű vádlottja viszont beismerte bűnösségét. Az utóbbi, Cserkeszőlő volt alpolgármestere viszont azt mondta, hogy nem minden úgy volt, ahogy azt az ügyészség leírta, ezért az ő vallomását nem fogadták el. Rajtuk kívül a hetedrendű vádlott, egy vállalkozó is beismerő vallomást tett, de ő ezzel együtt nem mondott le a tárgyaláson való részvétel jogáról – mondta a Blikknek Hadházy Ákos ellenzéki politikus, aki szintén jelen volt a tárgyaláson. 

Az ötödrendű vádlott, egy asszisztens hölgy ügyét pedig elkülönítették, amelyben majd szeptemberben hoznak ítéletet, ő két év letöltendőt kaphat majd várhatóan. A többi vádlott első tárgyalása napja idén decemberben lesz.