Kásler Miklós elárulta, mi lesz a harmadik oltás

2021.07.17. 16:56

A negyedik hullámot nem az a vírus okozza, amellyel eredetileg találkoztunk, hanem a vírus indiai mutációja, ami sokkal súlyosabb megbetegedést okoz, és gyorsabban terjed, mint az eddig ismert vírusvariánsok − mondta Kásler Miklós a Hír TV műsorában.

A miniszter elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet ( WHO) a magyar állam döntésétől eltérő álláspontot képvisel a harmadik oltás kérdésében, azonban a döntéshozók a magyar szakemberek véleményére támaszkodnak.

Az orvosoknak szétküldött irányelvekben azt fogják javasolni az oltóorvosoknak, hogy a heterológ oltási formát alkalmazzák.

Ez azt jelenti, hogy akit először vektorvakcinával vagy elölt vírus alapú oltóanyaggal (Szputnyik V, AstraZenecaSinopharm) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapjon, és fordítva.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar egészségügy felkészült a negyedik hullámra, azonban hogy ez mennyi áldozatot követel majd, nem az egészségügyi rendszertől, hanem az emberektől függ. Ha lesz negyedik hullám, és valószínűleg lesz, az egyetlen hatásos védekezés ellene az oltás − tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós elmondta, a szakemberek a járványügyi szempontokat, az eddigi hullámok tapasztalatait és külföldi mintákat (köztük főképp Franciaország) figyelembe véve hozták meg az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról szóló törvényt. A szabályozás nemcsak az egészségügyi dolgozókra, hanem a háttérszemélyzetre is vonatkozik, mert nem lehet elkülöníteni őket.