Orbán Viktor: A liberálisok a szabadság ellenségévé váltak

D MTI20210716004
2021.07.23. 07:44 Módosítva: 2021.07.23. 08:02

Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot. Itt van a kezemben az az 54 oldalas, európai bizottsági levél, amelyet elküldtek nekünk. Ebben azt kérik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. 

Ha Brüsszel nem támad meg bennünket, akkor nem lenne szükség népszavazásra. Zsarolnak, fenyegetőznek, késleltetik a nekünk járó pénzek kifizetését. Két lehetőség van: vagy engedünk, vagy nem. A gyermekekről van szó, nem engedünk. Minden ember támogatására szükségünk van, akkor meg tudjuk nyerni a csatát

– fejtegette a miniszterelnök. Hozzátette: a menekültügyben a magyar népszavazók mentették meg Európát. Szerinte az Európai Unió felfogásában ez a kérdéskör nem a gyermekekről szól. Az igazi szabadság szerintük az, amikor az ember a nemétől is megszabadulhat – fűzte hozzá a kormányfő. 

Ki akarják venni a gyermekeink nevelését a kezünkből. Ismerem azokat a meséket, ahol a herceg vagy a lovag nem a királynőt menti meg, hanem a herceget. Lehet, hogy ez a németeknek jó, tudomásul veszem, hogy Nyugat-Európában hogyan mennek a dolgok. De álljunk ki azért, hogy a magyar gyermekek nevelése kizárólag a magyarokra tartozik. Az én szülői szabadságomat korlátozza a liberalizmus. A liberálisok a szabadság ellenségeivé váltak

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Közölte: a kormány úgy döntött, hogy létrehozza a magyar helyreállítási alapot, akár jön Brüsszelből pénz, akár nem. Az Európai Bizottsággal kialakult pénzügyi vita okairól így vélekedett:

Hirtelen a gyermekvédelmi törvény után nagyon korruptak lettünk.

Ezt a csatát meg fogjuk nyerni, ahogy a migráció ügyében is meg tudtuk nyerni – húzta alá a kormányfő. A gyermekvédelmi népszavazás érvényességéről és eredményességéről, a pártok szerepéről azt mondta: mindenki azt tanácsolja a saját híveinek, amit helyesnek lát, de ő azt javasolja mindenkinek, hogy gondolja át ezt a kérdéskört alaposan, olvassa el az unió követeléseit, és nézzen szét Nyugat-Európában.

A bojkottnak nincs semmi értelme – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: aki nem megy el, az rábízza a döntést azokra, akik elmennek.

Az interjúban felvetődött a napokban kipattant lehallgatási botrány, a Pegasus-ügy is. Orbán Viktor erre szűkszavúan annyit reagált, hogy szerinte Pintér Sándor belügyminiszter már mindent elmondott az ügyben.

A miniszterelnök a negyedik hullámról kijelentette: Magyarországon az a helyzet, hogy akik túl vannak mindkét oltáson, a népesség 55 százalékát teszik ki. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa egyik legbiztonságosabb vagy talán legbiztonságosabb országa vagyunk – jelentette ki Orbán Viktor, ugyanakkor emlékeztetett: a negyedik hullám Nyugat-Európában már elindult, és a járványt be fogják hurcolni Magyarországra.

23 deltásunk és 2 gammásunk van – ismertette a kormányfő a vírusváltozatok magyarországi jelenlétét tükröző fő adatokat. Kiemelte: a delta-variáns itt van közöttünk, Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak. Az operatív törzs jól döntött, amikor elrendelte, hogy augusztus 1-jétől bármelyik magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást is – mutatott rá Orbán Viktor. A másik jó döntés szerinte az idősek felkeresése volt, hiszen 15 százalékuk nincs beoltva. A harmadik dolog, hogy a 12 év feletti gyermekeket tanévkezdés előtt beoltjuk – tette hozzá.

Arról, hogy lesznek-e újabb korlátozások, a miniszterelnök azt mondta: egyet ígérhet, a kormány és az egészségügyi szakemberek mindent megtesznek a magyar emberekért.

Nem szabad veszélyes és bonyolult időkben túlzó kijelentést tenni, hogy mi lesz holnap. Amikor arra jutunk, hogy egy döntést meg kell hozni, a kormány meghozza

– közölte a miniszterelnök, aki végül a tokiói olimpiáról is beszélt. Elárulta, hogy nem lesz ott, de felkel majd hajnalban, hogy szurkoljon a sportolóknak.

Egy olimpia szurkolók nélkül más, mint amihez szoktunk. Nem először fordul elő, hiszen az 1980-as és az 1984-es olimpiai is csonka volt politikai okokból. Ilyenkor mindenki hazagondol. Ha Magyarország rendezné, semmi akadálya nem lenne, hogy normális körülmények között, nyitott legyen. Mivel itt az oltás jól sikerült, Magyarország egy nyitott ország, Japán nem. Sajnálom, hogy nem Magyarország rendezi az olimpiát, de egy biztos: 15 millió magyar várja, hogy felhúzhassák a magyar, nemzeti lobogót. Hajrá, magyarok!

– mondta búcsúzóul a miniszterelnök.

(Borítókép:  Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)