Öt kérdésre vár választ Pegasus-ügyben a hatpárti ellenzék

D SOS20171121002
2021.07.23. 14:33
A hatpárti ellenzék közös közleményben szólítja fel a kormánypártok képviselőit, hogy jelenjenek meg a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén, továbbá öt kérdést soroltak fel, amelyekre választ várnak Pegasus-ügyben.

A lehallgatási botrány kirobbanását követően az Orbán-kormány miniszterei egymásnak ellentmondó, mismásoló nyilatkozatokat adtak, nem cáfolva a Pegasus alkalmazását. Ennek nyomán a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Stummer János jövő hétfőre összehívta a testületet, tisztázandó a súlyos, példátlan kémbotrány állításait, magyarázatot várva a megjelent információkra. Két miniszter, Pintér Sándor és Szijjártó Péter jelezte is, hogy zárt ülésen ugyan, de hajlandóak a feltett kérdésekre válaszolni. Ez nyilvánvalóan komoly jelentőséggel bír az igazság felderítésében. Fontos, hogy a magyar állampolgárok megfelelő válaszokat kapjanak az eddig felvetődött kérdésekre, ahogyan elengedhetetlen annak megállapítása, történt-e bárminemű visszaélés az Orbán-kormány részéről

– olvasható a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében.

A hatpárti ellenzék az alábbi kérdésekre vár választ:

  1. Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
  2. Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
  3. Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
  4. Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?
  5. Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások?

Arra kérik a kormánypárti bizottsági tagokat, hogy ne akadályozzák az igazság kiderülését, és menjenek el a Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésére, mert ha ennek nem tesznek eleget, akkor azt beismerő vallomásnak értékelik, és ennek nyomán kell vállalniuk a felelősséget.

A Pegasus-ügy magyar szálait ismertető Direkt36 közben azt állítja: a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár, Aszódi Attila száma is szerepel azon a kiszivárgott listán, amely sajtóértékesülések szerint az izraeli NSO cég Pegasus nevű kémprogramjának lehetséges célpontjait tartalmazza.

Az oknyomozó portál szerint Aszódi Attila korábban konfliktusba került Süli János tárca nélküli miniszterrel, mivel előbbi műszaki okok miatt nem akarta engedni a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását.

A sajtóinformációkra reagálva Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke arról tájékoztatott: Süli János Paksi bővítésért felelős miniszter is meghívót kap tőle a bizottság hétfői ülésére.

A beruházást övező politikai vitáktól függetlenül a paksi bővítés ügye nemzetbiztonsági kérdés, a beruházást irányító kormánytisztviselők esetleges megfigyelésének híre pedig komoly aggodalomra ad okot, továbbá a nyilvánosságban is megnyitja azt a kérdést, hogy a Fidesz és a kormány holdudvarában Aszódi Attilán kívül kiket figyelhettek meg még ezzel az eszközzel az utóbbi évek során

– közölte Stummer János.

A bizottsági elnök szerdán közölte: a szocialista Molnár Zsolttal és az LMP-s Ungár Péterrel úgy döntöttek, hogy összehívják a Nemzetbiztonsági bizottság ülését a Pegasus-ügyként ismert lehallgatási botrány miatt. Előzőleg a Fidesz-frakció jelezte, szerintük nem indokolt a bizottság összehívása.

Stummer János levelet írt a bizottság fideszes alelnökének, Halász Jánosnak, akit emlékeztetett rá, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is „pozitívan nyilatkozott a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén való személyes részvételüket illetően”.

Ezért a jobbikos politikus arra kérte Halász Jánost, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség képviselői is vegyenek részt a Nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésén.

Kérem biztosítsák az ülés határozatképességét, hogy az ülésre meghívót kapó Pintér Sándor belügyminiszter szándékainak megfelelően zárt ülésen tájékoztathassa közös bizottságunkat a »megfigyelési ügy« általa ismert körülményeiről. (...) Kérem képviselőtársaival ne akadályozzák a belügyminisztert, hogy a magyar titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzéséért felelős Nemzetbiztonsági bizottságot - így Önöket is – informálhassa

– írta Stummer János a szerdai levelében.

Minisztereket kérdez Vadai Ágnes

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke pénteki, online sajtótájékoztatóján kiemelte: a mai napig nem tudható, mely szervek, milyen célból vásárolták meg a szoftvert, ezért a DK nevében írásbeli kérdéssel fordul a titkos információgyűjtést felügyelő miniszterekhez és a legfőbb ügyészhez.

Pintér Sándor belügyminisztertől, Varga Mihály pénzügyminisztertől, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Benkő Tibor honvédelmi minisztertől és Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérdezi, melyikük törvényességi felügyelete alatt álló szerv vásárolta meg a Pegasus nevű kémprogramot, és használták-e azt magyar újságírók, üzletemberek megfigyelésére ezeknél a szerveknél.

(Borítókép: Elhelyezik a zárt ülést jelző táblát az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2017. november 21-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)