Dobrev és Karácsony után a Jobbik miniszterelnök-jelöltje is kezdhet megnyugodni

2021.08.25. 19:40

Két miniszterelnök-jelöltnek már összegyűlt az ellenzéki előválasztáson való jelöltséghez szükséges húszezer ajánlása, a többiek pedig szintén több ezer aláírást összeszedtek már. 

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra.

Karácsony Gergelynek már hétfőn sikerült összegyűjtenie az ajánlásokat, szerda délután pedig Dobrev Klára is követte. A hvg.hu megkérdezte a jelölteket, hogy állnak most. E szerint: 

  • Karácsony Gergelynek (MSZP–Pábeszéd–LMP) „körülbelül 25 000 ajánlása”,
  • Dobrev Klárának (Demokratikus Koalíció) „több mint 20 000 ajánlása”,
  • Jakab Péternek (Jobbik) „majdnem 20 000 ajánlása”,
  • Márki-Zay Péternek (Mindenki Magyarországa Mozgalom) „körülbelül 10 000 ajánlása”,
  • Pálinkás Józsefnek (Új Világ Néppárt) „körülbelül 8-10 000 ajánlása”,
  • Fekete-Győr Andrásnak (Momentum): „több ezer ajánlása”,
  • Ecsenyi Áronnak (Le az Adók 75%-ával Párt) pedig „körülbelül 1000 ajánlása” van.

Jakab Péter tehát közelít ahhoz, hogy neki is meglegyen a húszezer aláírása, ami talán nem meglepő, mivel az ő támogatottságát is jelentősre mérték a korábbi felmérések. Márki-Zay Péter tízezer körüli eredménye megfelel a várakozásoknak, Pálinkás Józsefnél viszont meglepő, hogy ennyire jól teljesít új pártjával. 

A legnagyobb meglepetést talán Fekete-Győr András szerénynek tűnő adatai okozzák. A Momentum ugyanis a kérdésre csak annyit mondott a HVG-nek, hogy több ezer ajánlásuk van.

Az ellenzéki összefogással szemben nemrég Vona Gábor fogalmazott meg kritikát, aki a politikai programot, víziót hiányolja mögülük.