Megvan, hol és mikor lesz a három miniszterelnök-jelölti vita

2021.09.01. 13:36
Az előválasztást szervező ellenzéki összefogás pártjai közös közleményben tájékoztattak arról, hogy mikor és milyen felületeken rendezik meg a hivatalos miniszterelnök-jelölti vitát. A Partizánt nem nevezték meg a közvetítők közt, amire a YouTube csatorna azt írta: tudomásul vették a döntést, de továbbra is fenntartják meghívásukat a miniszterelnök-jelöltek felé.

„A pártelnökök már korábban megállapodtak abban, hogy a teljes előválasztás során a szükséges számú ajánlást összegyűjtő miniszterelnök-jelöltek részt vesznek három vitán: kettőt az első forduló előtt, illetve közben, egyet pedig a két forduló között tartanak meg – ez utóbbin már csak a második körbe jutott jelöltek vitáznak” – közölte a hatpárti ellenzék (Jobbik, DK, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd).

Azt is írták, hogy több médium és egyéb szervezet jelentkezett a viták lebonyolítására. Ahhoz azonban, hogy az előválasztás szempontjából a legjobb döntés szülessen, a vitákat szervező hatpárti testület objektív szempontok alapján kért összehasonlító ajánlatokat, a viták szervezői és közvetítői pedig ezek alapján kerültek kiválasztásra.

Ilyen szempontok voltak többek között: a vita elérhetősége a választók számára, az előválasztási folyamat és a vita népszerűsítésére tett vállalások, valamint a felvételek utólagos felhasználási joga.

Ezen szempontok alapján az alábbi időpontokban és felületeken lesznek megrendezve a hivatalos miniszterelnök-jelölti viták:

  • 2021. szeptember 12. – ATV
  • 2021. szeptember 24. – RTL Klub
  • 2021. október 4-10. között – RTL Klub

Arról is beszámoltak a pártok, hogy a miniszterelnök-jelölti vitákon felül több tucat jelölti vitát is rendeznek a következő hetekben, „melyek szintén nagyon fontos részeit képezik az előválasztásnak, a demokrácia megerősítésének”. Továbbá közös közleményükben úgy fogalmaztak:

A pártok ezúton is köszönik minden előválasztási vita megszervezésében részt vevő médiumnak, szervezetnek, egyesületnek, hogy ezeket az eseményeket megvalósítják, mert ezzel ők is segítik a Fidesz által kiüresített, lebutított közélet újratöltését.

Korábban saját értesüléseink alapján megírtuk, hogy előreszaladt a Gulyás Márton vezette Partizán, amikor bejelentette, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztási vita a felületükön lesz szeptember 18-án 19 órakor.

Reagált a Partizán, fenntartják a meghívást

„Szomorúan vettük tudomásul a mai napon az ellenzéki előválasztást szervező pártok döntését a miniszterelnök-jelölti vitákkal kapcsolatban” – ezt írta reakciójában a Partizán.

Közölték, hogy 3 hónapja dolgoznak az előválasztási vitasorozatukon és a következő 3 hétben 32 egyéni választókörzetben biztosítanak lehetőséget a vitára. Hozzátették: szerintük az ő közönségük, valamint médiapartnerük, a 444 olvasótábora és az ATV és az RTL Klub nézői közt nincs nagy átfedés, ezért hozzájárulhatnának ahhoz, hogy „az előválasztási folyamatba minél szélesebb választói rétegeket lehessen bevonni”. 

Mindezeket figyelembe véve, mi továbbra is fenntartjuk a meghívásunkat a miniszterelnök-jelöltek felé, és reméljük, hogy az induláshoz elegendő aláírást összegyűjtő mindegyik miniszterelnök-jelölt megtiszteli közönségünket a vitán való részvételével

– írták, hozzátéve: a vitasorozat szeptember 6-án kezdődik majd.