Donáth Anna: Orbán Viktor újraválasztását segíti a Facebook

2021.09.10. 18:58
A magyar kormány érdekeit szolgálhatja, hogy a Facebook Európában is a politikai tartalmak csökkentésére készül – vélekedik Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője.

A politikai tartalmak megjelenésének visszavágásával a Facebook felelőssé válik abban, hogy tovább torzul a politikai verseny olyan országokban, mint Magyarország, ahol a kormányzó pártok nagy kárt okoztak a médiapluralitásnak – közölte Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője az Euractiv portálon pénteken megjelent publicisztikájában.

A politikus szerint a közösségi oldal lépése egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztásához vezethet.

A 2020-as amerikai elnökválasztás után Facebook bejelentette, hogy kísérletezni fog a politikai tartalmak csökkentésével a felhasználók hírfolyamában.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában és Indonéziában elvégzett kísérletek után források szerint a Facebook Svédországban, Spanyolországban és Írországban is bevezetné a változtatásokat.

Donáth Anna felidézte, hogy a közösségi oldal állítása szerint a döntésüket a felhasználók igényeire építik, kommentátorok azonban úgy vélik, valójában arra reagálnak, hogy nő a nyomás a Facebookon. Egyre többen firtatják ugyanis a közösségi média szerepét a dezinformáció terjesztésében, illetve a politikai megosztottság fokozásában.

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint Magyarországon egy évtizede támadás alatt áll a független média, és ebben a helyzetben a Facebook az egyik utolsó pillére annak a közösségi szférának, amelyet a kormány még nem vont az ellenőrzése alá.

Donáth Anna publicisztikájában emlékeztetett arra, hogy Magyarországot sokan hibrid rezsimként jellemzik, a Freedom House pedig részben szabadra rontotta hazánk értékelését, továbbá a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexén is a 92. helyre esett vissza.

A momentumos képviselő szerint a közösségi média a független hangok egyik utolsó menedéke, az ellenzéki politikusok számára pedig az egyik legalapvetőbb lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépjenek a szavazóikkal.

Donáth Anna úgy fogalmazott, a Facebook bejelentése „vállalati cenzúra”. Hozzátette: a közösségi oldal konzultáció, társadalmi konszenzus, bizonyíték és adat bemutatása nélkül egyszerűen önkényesen korlátozni akarja, mit láthat az Európai Unió 450 millió polgára a platformon.

A politikus azt is írta: az ilyen döntések befolyásolhatják a választások eredményét, Magyarországon pedig „nagy a tét”.

Orbán nagyon is tudatában van annak, hogy a közösségi média a nyilvános vita utolsó olyan pillére, amire még nem tudta kiterjeszteni a hatalmát

– fogalmazott.

Emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány idén jelentette be, hogy szabályozni akarja a közösségi médiát, ám a Facebookkal folytatott tárgyalások után nem került sor törvényjavaslat benyújtására. Abbéli tervével, hogy visszavágja a politikai tartalmakat, a Facebook ugyanakkor elintézi a dolgot a kormány helyett.

Az elmúlt hónapokban nem csupán ellenzéki, hanem kormánypárti politikusok is méltatlankodtak amiatt, hogy a Facebook lecsökkentette oldalaik elérését. A közösségi oldal korlátozó algoritmusai ellen emelt szót korábban Varga Judit igazságügyi miniszter, de például Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is. A kormányoldal vádjai szerint a Facebook szándékosan korlátozza a jobboldali tartalmakat.  • Hírek
  • Hírek