Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Ezeket tenné meg az ellenzék a kormányváltás utáni első napokban

Kövesse élőben a jelöltek vitáját az Indexen

Vége
image 6483441 (21)

A legfontosabbak

2021.09.12. 21:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Karácsony Gergely szerint kétféle vagyont kell megadóztatni, az egyik, amit vissza kell szerezni, a másik, amit tisztességesen szereztek.

 • Lópikulát csökkentek az adók - válaszolt Jakab Péter Márki-Zaynak. Majd úgy folytatta, hogy Deutsch Tamás, aki egy hosszúhajú srác az európai parlamentből, azon gúnyolódott, hogy ő a tescós újságot olvassa. Jakab levinné az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges termékek áfáját öt százalékra. A garantált bérminimumig, és egy idő után az átlagbérig száz százalékig visszaigényelhetővé tenné az szja-t.

 • Dobrev Klára szerint a kormány a GDP 6 százalékát költi a nemzeti tőkésosztály támogatására, vagyis Orbán oligarcháit támogatja. Nem ezekre van szükségünk, hanem sok kis- és középvállakozás kellene, amelyek nemzetközi színtéren is versenyképesek lennének.

 • Fekete-Győr Andrásék abban gondolkodnak, hogy sok bűne volt a Fidesznek, "a magánnyugdíjpénztári-vagyon ellopása" egyike volt ennek. A svájci indexálás szerint a gazdasági növekedéssel együtt emelkedjenek a nyugdíjak is, ezt vezetnék be.

 • Karácsony Gergely szerint fontos a Tiborcz-adó, vagyis a félmilliárd forintnál nagyobb vagyontárgyak megadóztatása. A válság alatt száguldó cégeknek pedig nagyobb terhet kell vállalni a közterhekből. 

 • Jakab szerint a bérlakás építési programot már 50-60 milliárd forintból el lehetne indítani. Mindenkinek olyan munkalehetőséget kell teremteni, amiből bárhol meg tud élni Magyarországon.

 • Dobrev Klára szerint nem kell kitalálni a melegvizet, meg kell nézni, hogyan lettek sikeresek például a balti államok. Nem mondhatjuk magunkat úszónemzetnek, mert sok olimpiai aranyunk van, amikor a gyerekeink jelentős része nem tud úszni. Ugyanez érvényes a gazdaságra is, nem tudunk versenyképesek lenni, ha a diákolimpikonok az elitgimnáziumokból jönnek ki, Szabolcsban, Borsodban is ugyanolyan lehetőségeket kell biztosítani.

 • Karácsony ha kormányfő lenne, akkor Makón lenne most. Ott ugyanis az egyik nagy kormányközeli üzemben betiltották a lázadást. Célja egy 10 éves megállapodás a munkavállalók és munkaadók között. Adóátrendezésre is szükség van. Minimálbérig legyen adómentes a jövedelem. Az nem jó, hogy nálunk a legalacsonyabb a társasági adó az egész EU-ban. A megállapodással a vállalkozások ezzel azt nyerik, hogy kiszámítható, korrupció mentes környezetben működhetnek és nem zaklatják őket a kormánypárti csókosok. Szociális minimumot kell bevezetni, hogy vagyis mindenkinek legyen minimum 100 ezer forintja havonta, amiből megélne.

 • Fekete-Győr András szerint az elmúlt harminc év arról szólt, hogy a baloldali pártok azt mondták, hogy nem szabad nagyban gondolkodni, a Fidesz pedig azt, hogy rengeteg pénzünk van, amit fel kell élni. A Momentum abban hisz, hogy fel tudunk zárkózni a nyugathoz, ehhez kellenek távlati tervek, hármat ki is emelt:

  • Négynapos munkahét.
  • Rugalmas nyugdíjrendszer.
  • Az euró bevezetése.
 • Márki-Zay Péter szerint az legfontosabb tapasztalat, hogy Hódmezővásárhelyt sikerült rendbe rakni, béremeléssel, közvilágítás-javítással, adósságtörlesztéssel együtt. Kifejtette, hogy megvan a recept, amivel sikeresebbek lehetünk, a kiszámítható gazdasági környezet mellett az euró bevezetésével biztosítaná a nyugdíjak és bérek értékállóságát, a vállalkozásoknak ez stabil és kiszámítható környezetet teremtene. Adóemelésről szó sem eshet. A korrupció felszámolásával, a gazdasági környezet felszabadításával megvannak az alapok a jobb élethez.

 • Jakab Péter szerint több pénzt kell hagyni az embereknél, hogy tudják pörgetni a gazdaságot. Elutasítja Orbán Viktor alapvetését, hogy olcsó a magyar munkaerő és ezért jönnek a külföldi beruházások. Ez nem jó, hanem a minőségi munkára kell fókuszálni. A nyugdíjaknál be kell vezetni a differenciált nyugdíjakat és a férfiakat is el kell engedni 40 év munka után nyugdíjba. A családi pótlékot meg kell duplázni és hangsúlyosabban kell ösztönözni az első és a második gyermekvállalást ehhez pedig átfogó bérlakás programra van szükség.

 • A DK miniszterelnök-jelöltje szerint egy jól működő, sikeres, versenyképes országban jól működik az egészségügy, az oktatás, tisztességesek a bérek. Azzal folytatta, hogy ma Magyarország egy olyan családra hasonlít, ahol a papa rántott húst kap, a nagymama zsíros kenyeret, a rokkant nyugdíjas nagybácsi zsírt sem kap rá, a fiú pedig az asztalhoz sem ül le, mert már talán éppen úton van London felé. A gazdaságpolitika középpontjába az embert kell helyezni, ahogy működik az elmúlt tíz évben, az fenntarthatatlan. A kormány azt hiszi, hogy az olcsó, kiszolgáltatott munkaerővel és gyenge forinttal váltjuk meg a világot, "állati nagy tévedés" - szögezte le Dobrev.

 • Dobrev Klára szerint, ha nem lesz kétharmados ellenzéki győzelem, akkor ki kell mondani az alaptörvény alkotmányellenességét, mert egyetlen párt kizárólagos hatalomra tör. Aki pedig nem számol le az első pillanatban az Orbán-rendszerrel, azzal az Orbán-rendszer számol le. A DK miniszterelnök-jelöltje azt is hozzátette, nem állítja, hogy néha nem kell trükkösnek, rafináltnak lenni.

 • Márki-Zay Péter szerint a gazdaság felszabadítása azt jelenti, hogy az innováció, a tehetség és a szorgalom határozza meg, hogy melyik vállalkozó jut előbbre, és nem a politikai kapcsolatok.

 • Karácsony Gergely kérdésre válaszolva azt mondta: az OLAF vizsgálatai alapján be lehet határolni, hogy kik vannak Magyarországon abban a körben, akik az utóbbi években a köz pénzéből gazdagodtak meg. Tudjuk, melyik az a kör, kikből áll és amelyet jogállami eszközökkel el lehet számoltatni.

 • Jakab Péternek Polt Péter nem legfőbb ügyész, hanem közönséges bűnöző, aki asszisztált a nemzet kifosztásához. A bíróság ilyet nem mondott ki róla - vágott közbe a műsorvezető. Jakab Péter szerint a lopásért ma nem börtönbüntetés jár, hanem milliárdos jutalmak.

 • Dobrev Klára szerint nagyobb a baj, mint hogy 3 olyan intézkedést mondjon, ami enyhítene a problémákon. Ennél sokkal több a gond az országban. Nem a választásra kell csak koncentrálni, hanem időközben fel kell készülni a kormányzásra. Az új parlament elé már egy sor kész törvényjavaslattal kell odaállni. Ebben benne van, hogy a fideszes kinevezetteket el kell távolítani és új költségvetési törvényre van szükség.

 • Fekete-Győr András ezzel a három intézkedéssel kezdene:

  • A Karmelita kolostor kulcsát odaadnák a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének és azonnal megkezdenék a felelősségre vonást.
  • Visszavonnák a homofóbtörvényt.
  • Kinyitnák a parlament kapuit a független újságírók és a nemzetközi sajtó előtt.
 • A Párbeszéd-MSZP jelöltje szerint az első lépése lenne, hogy lehívná a Magyarországnak járó 6000 milliárd forintos támogatást. Utasítására az adóhivatal pedig zárolni fogja azok számláit, akik a köz terhére gazdagodtak meg az elmúlt években. Módosítani kell azt a törvényt, ami alapján a képviselők esküt tesznek. A következő kormány a magyar népre és a demokráciára tegyen esküt

 • Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor sereghajtóvá tette Magyarországot, a kiút szakértői kormány, ne párt, hanem szakmai alapon döntsék el, hogy kik legyenek a minisztériumok vezetői - jelentette ki a hódmezővásárhelyi polgármester.

  A második legfontosabb az elszámoltatás és egy új közös alkotmány. A harmadik egy átfogó intézkedéscsomag: az önkormányzatok önállóságának helyreállítása, az uniós támogatások normatív elosztása, a média felszabadítása. A bíróságokat és az ügyészséget megszabadítani az elnyomás alól, csatlakozni az Európai Ügyészséghez. Az egyetem és az oktatás autonómiája is fontos, a gazdaság felszabadításával együtt - foglalta össze Márki-Zay Péter.

 • A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint  az első héten minden olyan jogszabályt hatályon kívül kell helyezne, ami lehetővé tette a pártállam kialakítását. Polt Pétert le kell csukni. Azonnal csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, le kell számolni a korrupcióval. Ezután pedig jogosan igényelhetjük az EU-tól az országnak szánt támogatásokat. Az egészségügyben visszaadnánk a közalkalmazotti státuszt.

 • A momentumos politikusok Facebookon jelentkeztek be a nézőtérről.

 • A vitán három nagyobb kérdéskört járnak körbe:

  • Mitől lesz Magyarország sikeresebb és gazdagabb ország?
  • Hogyan lesz Magyarország egészségesebb?
  • Hogyan lesz Magyarország tisztább, például a jogállamiság és a korrupció területén?
 • Hazánkban kihalt műfaj a miniszterelnök-jelölti vita, vasárnap este viszont, még ha csak az ellenzéki oldal szereplőivel is, de újra kormányfő-aspiránsok feszülnek egymásnak. Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András próbálják meggyőzni a választókat.