új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mintegy két órán át fejtették ki különböző fontos témákban gondolataikat a jelöltek. Egyébként az ellenzéki előválasztás jövő szombaton kezdődik. A jelölteknek pedig még két TV vitájuk lesz az RTL Klubon, szeptember 24-én, illetve valamikor október 4-10 között.

 • Jakab Péter zárszavában felidézte, hogy a 2018-as választásokon azért bukott az ellenzék, mert nem is igazán a győzelemre koncentráltak, hanem arra, ki fut be másodikként. Ez pedig hiba volt! A mostani összefogás elsődleges célja lebontani ezt a rendszert; szabadságot, jólétet és kiszámíthatóságot teremteni. Ha ő kap kormányalakítási megbízatást, akkor 30 év után végre lesz elszámoltatás. De ha  miniszterelnökként ezt valami miatt mégsem tudná végigvinni, akkor lemond a tisztségről. Fizessenek meg a tolvajok! - felkiáltással zárta utolsó megszólalását.

 • Fekete-Győr szerint meg kell újítani a jövő tavaszi szavazásra a politikusi emberanyagot és ebben fontos, hogy maga mögött tudhatja az új politikai generáció támogatását. Fiatalításra van szükség. Felhívta a figyelmet: lényeges, hogy az előválasztásnak két fordulója lesz, aki elégedett az eddigi ismert arcokkal, az szavazzon a régiekre, aki viszont friss, új erőre számít, az szavazzon Fekete-Győr Andrásra. A két forduló végén pedig kiderül majd, mit gondolnak minderről a választók

 • A mai vita is abban erősítette meg Dobrev Klárát, hogy meg fogják nyerni a 2022-es választást. Ennek legfontosabb záloga, hogy meghallották a változást akaró szavazók hangját, és sikerült összefogniuk. Orbán-rendszerét a kormányváltással viszont nem váltják le, sikeres kormányzással tudják leváltani. Érzi magában az erőt, a tudást és tapasztalatot a rendszer lebontására, de egyedül kevés lesz. Hitet, erőt adna az ellenzéki szavazóknak.

 • A főpolgármester szerint nagyon fontos volt ez a vita, mert újra kiderült belőle, hogy több közös van bennük, mint ami elválaszt. A kormányváltáshoz a közös nevező is kell, a miniszterelnök-jelöltnek a közös nevezővé kell válnia. 2019-ben ő volt a közös nevező, amikor a legnagyobb csapást mérték a rendszerre. Arra kér mindenkit, amikor választ, arra is gondoljon, hogy a jelöltnek a közös nevezőnek kell lennie. Ne azt nézzük, hogy ki a legjobb a megosztásban, hanem ki a legjobb az egyesítésben, ő erre vállalkozik, egyben tartaná az ellenzéket és újraegyesítené Magyarországot. 

 • Márki-Zay Péter valamennyi baloldali ember támogatását kéri, mert csak nagy összefogással lehet legyőzni a Fideszt. Szerint a választást a vidéki és a bizonytalan szavazók döntik majd el. Ha nem sikerül a győzelem, akkor további százezrek hagyják majd el az országot. Ő mint pártfüggetlen civil képesnek tartja magát arra, hogy az összefogás kulcsembere legyen. 

 • Jakab szerint sokan ígértek már elszámoltatást, amiből soha nem lett semmi. Fel kell tenni a kérdést, hogy ki gondolja komolyan az elszámoltatást? Az gondolhatja komolyan, aki nem volt részese az elmúlt harminc évnek. Nem tudja elfogadni, ha az ellenzéki előválasztáson olyan jelöltek indulnak, akik magukat MSZP-snek vallva hirdetik baráti viszonyukat azzal a fideszes képviselővel, akit el kellene számoltatni. Barát a barátot hogyan fogja elszámoltatni? - Sehogy - mondta Jakab Péter.

  Fekete-Győr András vágott közbe, ő nem érti azt, ha Hadházyval szemben állnak egy vélhetően korrupciógyanús ember mellett, akkor hogy beszélhet arról, hogy hiteles emberek kellenek a kormányba? 

  Jakab Péter szerint Zuglóban van egy egyszerű matek, a Fideszt le kell győzni, Tóth Csabának ez már sikerült, Fekete-Győr szerint Zuglóban a Fideszt egy kecske is megverné, és meg kell újítani az ellenzéket, Hadházy kell Tóth helyett. Ki kell venni az ellenzékből azokat az embereket, akikre a korrupció árnyéka vetül. Jakab szerint a sejtetésnél többet még nem láttunk ebben az ügyben.

 • Karácsony szerint is fel kell bontani a hátrányos nemzetközi szerződéseket. Hangsúlyozta, hogy programjuk első lépése az elszámoltatás. Ezzel együtt el kell zárni a pénzcsapokat, hogy ne épüljön tovább az ellen-állam. Meg kell állítani a mutyi szerződéseket, másképp nem viszik elképzelésüket sikerre. Utalt arra is, hogy milyen gyanús ügyleteket tártak fel a fővárosban az elmúlt években.  Karácsony szerint a Fidesz rendszere recseg-ropog, lesznek sokan olyan hűséges pártkatonák, akik "csicseregnek" majd.

 • A DK jelöltje szerint a Fidesz készül arra, hogy korlátozza az új kormányt, ebben okosabbnak kell lenniük. Aki azt mondja, hogy a kétharmados törvényekhez nem lehet hozzányúlni, az azt is mondja, hogy a Fudannal és a Budapest-Belgrád vasútvonallal sem lehet mit kezdeni, mert szabályosan hozták meg őket, de hazaárulással érnek fel. A kétharmados törvényekkel egyszerű, feles többséggel is szembemenne.

 • Márki-Zay Péter örül annak, hogy ilyen hatalmas egyetértés van az elszámoltatásban, jó lenne, ha ez a tettek szintjén is megmutatkozna. Ők példát mutatnak Hódmezővásárhelyen akár a jobbikos, akár más pártok polgármestereinek. Szerinte a legfontosabb feladat Polt Pétertől megszabadítani az ügyészséget. Az elszámoltatásnál sok pernél a vádalkuval jutna el a főbűnösökig, egy lefejezett Fidesszel könnyebb lesz megegyezni is a stratégiai kérdésekben. Átnézné a fenyegetéssel megszerzett cégeket, a verseny nélkül megnyert tendereket.

 • Jakab Péter nem mondja el, hogy pontosan miként fogják elcsípni azokat, akik loptak, mert nem akar menekülési útvonalakat feltárni. El kell ítélni és el kell kobozni a bűnöző politikusok vagyonát. Vagy a nemtelenül meggazdagodottak adó formájában vagyonuk 99 százalék be kell fizetniük. Visszavágott Fekete-Győrnek és ismét letette voksát Zuglóban Tóth Csaba mellett. 

 • Dobrev Klára elszámoltatási programja úgy szól, hogy aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie, a lopott vagyont pedig el kell kobozni. Az a dráma ebben az országban, hogy erre külön programot kell alkotni, mert ez nem fog automatikusan működni a kormányváltás után. Kétezer milliárd forintot dobnak ki az ablakon a költségvetésből, ebből a panelfelújításokra, a pedagógus és orvosbérekre is jutna. Ha nem tudják megölni a korrupciót, akkor a korrupció öli meg az új kormányt, de ehhez le kell bontani a kétharmados törvényeket. Érti Karácsony Gergelyt, de nem lehet elvenni a közpénzt, mert be van betonozva, a kétharmados törvényekkel szemben azonnal fel kell lépni.

 • Fekete-Győr szerint az emberek félnek, hogy a bebetonozott fideszeseket nem lehet majd leváltani. Ezért készített a Momentum egy 25 pontos rendszerváltó programot. Ennek része például az, hogy csatlakozni kell az uniós korrupcióellenes ügynökséghez és ennek magyar megfelelőjét is fel kell állítani, fel kell szabadítani a magyar médiát, védelmet kell adni azoknak, aki leleplezik a lopást, a kormányfő maximum 8 évig lehet valaki. Felcsúti per is lesz, amelyben a hirtelen gazdagodottakat elszámoltatják. Mint mondta vannak viták az ellenzéken belül, például Zuglóban Hadházy Ákost ajánlotta továbbra is Tóth Csabával szemben.

 • Az egyik legfontosabb kérdés az elszámoltatás és az alkotmányos demokrácia. Karácsony Gergely szerint ez a vita néha kicsit félremegy. Ennek a rendszernek nem a jog a lényege, hanem a folyamatos közpénzáramlás. Ha a rendszert le akarják bontani, el kell zárni a pénzcsapokat, ebben kell kreatívnak, keménynek és következetesnek lenni.

  Az alkotmányosságról elmondta, hogy olyan közös alkotmányt kell elfogadni, ami a nemzet alkotmánya lehet, azt nem tudja, hogy mikor jön el ez a pillanat. Nem akarja, hogy a saját képükre szabják az alkotmányt, ehhez mindenképp népszavazásra van szükség.

 • Az első 4 perces szabad vita-kör végén Jakab Péter azt mondta, hogy szerinte is vissza kell adni az iskolák fenntartását, működtetését az önkormányzatoknak. Az egészségügyben pedig meg kell erősíteni a praxis-közösségeket, mert ezek tudják tehermentesíteni a szakrendeléseket és ezáltal csökkennek a várólisták.

 • Karácsony Gergely arra hívta fel a figyelmet,  hogy kiszámítható finanszírozás kell, ha visszaadják az önkormányzatoknak az iskolákat. A másik, hogy az állami intézmények finanszírozását fel kell hozni arra a szintre, ahol az egyháziak vannak.

 • Márki-Zay a vitában a tanárok szabadságára hívta fel figyelmet. ha motiváltak a tanárok, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni. Sajnos nálunk motiváltabb tanárok kellenek, ezt bizonyítják az évről évre romló PISA-felmérések.

 • Négy percet korlátlanul vitázhatnak a jelöltek. Kezdésként Fekete-Győr András kritizálta a DK pedagógus béremelési programjának egyik pontját, de végső soron egyetértés van köztük abban, hogy jelentősen emelni kell a tanárok fizetését.

 • Karácsony Gergely visszaszerezné az állami egyetemeknek nemrégiben adott vagyonokat. Az európai átlag felét költjük csak felsőoktatásra. A jelenlegi oktatási rendszerünk sajnálatos módon kasztszerű, ezért egy gyereknek most olyan végzettsége lesz, mint amit otthonról hozott a szüleitől. Bérpótlékra van szükség a pedagógusok körében

 • Márki-Zay Péter szerint vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni, és van a sürgősségi, elképzelhetetlen, hogy például Zalaegerszegen nincs traumatológia. Az egészségügyet szakmai áganként kell kezelni, elfogadhatatlan, hogy ne legyen szülészet Hódmezővásárhelyen, de egy szemműtétre be lehet utazni a városba.

 • Jakab Péter sokkal szigorúbban lépne fel a pedofilokkal szemben, mint a kormány nyáron elfogadott törvénye. Ezt már évek óta hangoztatta a Jobbik. Kérdésre válaszolva pedig azt mondta: a homofób törvény passzusait pedig módosítani kell.

 • Dobrev Klára részben Magyarországról, részben külföldről hozna munkaerőt az egészségügybe. A járvány megmutatta, hogy embert csak embert tud gyógyítani. Ahogy gyereket is ember tud nevelni, lehet bármilyen kütyü az oktatásban. El kell dönteni, hogy mi az első év feladata, "most tüzet fogunk oltani uraim, emberekre van szükségünk" - hangsúlyozta Dobrev.

 • Fekete-Győr szerint idehaza a legtöbb hallgató fizet a felsőoktatásért, ezért az első diplomát ingyenessé kellene tenni. Nagyon alacsony az egyetemi oktatók bére is, ezért mennek el az országból, vagy állnak be kutatónak. Nem a Fudan egyetem kell nekünk, hanem a Diákvárosra és a hazai hallgatókból minél több.

 • A főpolgármester szerint az egészségügyben a szakdolgozóknál is béremelésre van szükség. Márki-Zay Péterrel vitázik, nagyon veszélyes dolognak látja, amikor a magánegészségügy és a közegészségügy kapcsolatát megpróbáljuk összeilleszteni, ezzel nagyon vigyázni kell. 

  Az oktatásban a finn modellt szépnek tartja, de szerinte messze van Finnország, megállna Lengyelországnál - mondta Fekete-Győr Andrásnak. Az oktatási intézményeknek önkormányzati fenntartásban kell lenniük. Ha nem emelünk bért, nem lesznek tanáraink, ez főleg a pályakezdőkre igaz. Kompetenciákat kell erősíteni, a kreatív és kritikai gondolkodást, valamint a kooperációt.

 • Márki-Zay Ferenc pápa mai beszédét idézte a mások iránti segítségnyújtás szükségességét hangsúlyozva. A Fidesz-kormány az egészségügyben és az oktatás terén éppen ezt felejtette el. A magán egészségügyet be kell vonni az átalakításba és rendezni kell az egészségügy egész területén a béreket. Az oktatásról azt mondta: például az USA-ban a tanárok sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az elesettebb rétegek gyermekeinek oktatására, hasonló példákat kellene nekünk is követnünk.

 • Egy ország csak akkor képes fejlődni, ha képzettek és egészségesek a polgárok, ebből a szempontból mélyről indulunk, mert az oktatás ma a tűrésre, nem a gondolkodásra tanítja a gyerekeket - mondta Jakab Péter. A fiatalokat az innovációra, a kreativitásra, a problémamegoldásra, a csoportban dolgozásra tanítaná. Kis létszámú osztályokkal, differenciáltan, 18 éves tankötelezettségi korhatárral, csökkentett tananyaggal. A béreket, a munkakörülményeket rendezni kell, csakúgy, mint az egészségügyben. Jakab Péter nem tudja megbocsátani, hogy emberek halnak meg az egészségügy színvonala miatt.

 • Dobrev Klára szerint szemléletváltás kell az egészségügyben. Nemrégiben találkozott egy idős asszonnyal, aki elmesélte, hogy csak 2023-ra kapott időpontot csípőműtétre. Ez pedig azért van, mert nincs elég orvos az országban és nem azért, mert ne lenne megfelelő hely ezekre a műtétekre. Az oktatásban is el kell kezdeni költeni a pedagógusokra. Rendezni kell a pedagógusok bérét is. Romániában egy kezdő pedagógus jóval nagyobb fizetéssel áll be első munkahelyén.

 • A Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint új rendszerváltás kell a magyar egészségügyben, ezért szektorsemleges finanszírozási elvet vezetne be. Ebben a működésben az állam a tb-befizetésekből szolgáltatást vásárolna a magánkórházaktól nekünk. 

  Azzal folytatta, hogy korszerű oktatás nélkül sincs jövő, az új Magyarországon a tanárok fognak sokat keresni, nem a politikusbűnözők, és bevezetnék a finn típusú iskolarendszert.

 • A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke arra hívta fel a figyelmet, nagyon óvatosan kell kezelni, hogy miként bánnak kormányváltás után a meggazdagodottakkal. Azok, akik saját erejükből, hosszú időn át, becsületesen és kemény munkával szereztek vagyont - mint például Bojár Gábor - azok egészen más elbírálás alá esnek, mint a haveri körben hirtelen megtollasodottak.

 • Fekete-Győr András arra hívta fel a figyelmet, hogy az automatizáció, a robotizáció teret hódít a világban, sok kapacitás szűnhet meg Magyarországon. Ezért a munka törvénykönyvét a munkavállalók érdekében kell módosítani.