Az elítélt pécsi tanár mellett kiáll a szakszervezet

2021.09.26. 10:21

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kiáll amellett a történelemtanár mellett, akit nemrég elítélt és gyakorlatilag eltiltott szakmájától a bíróság, pedig állítása szerint ő csak az iskolásokat és a tanárokat próbálta megvédeni néhány agresszív tizenévestől. 

A PDSZ közleményében azt írta: a tavalyi szeptemberben az iskolánál történt verekedés óta a gyermekek és az alkalmazottak védelme még mindig nincs megoldva Pécsen, részben azért is, mert az iskolaőr sem járhat el az iskolán kívüli személyekkel szemben. Az intézmény vezetője többször is kérte a rendőrök segítségét, de mire ők kiértek a helyszínre, addigra a rendbontó fiatalok elmentek onnan.

A szakszervezet szerint a tanár, Jancsula Dezső egyiküket próbálta meg visszatartani, és ezt a bíróság tárgyalás nélkül hozott végzésében úgy ítélte meg, hogy a tanár ezzel megsértette az illető személyi szabadságát. A pedagógus levélben kapta meg az erről szóló bírósági végzést, és azt követően jogaira hivatkozva a tárgyalást lefolytatását kérte.

A PDSZ bízik benne, hogy a bíróság a tények, a történtek körültekintő vizsgálata és alapos mérlegelése után megváltoztatja a végzésben foglaltakat, megszüntetve a feltűnően aránytalan és igazságtalan jogkövetkezményeket – áll a szervezet közleményében. Hozzátették: meggyőződésük, hogy nem Jancsula Dezső cselekedete jelent veszélyt a társadalomra, hanem az, ha „a magára hagyott oktatásban” a saját eszközeivel eljárni próbáló pedagógust kriminalizálják.  • Hírek
  • Hírek