Vona Gábor szerint a Jobbiknak nem Dobrev Klára mellé kéne állnia

TRAL5794 TA
2021.10.02. 12:45
Jakab Péter szombaton üzent a Dobrev Klára ellen összefogó Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek, hogy szerinte inkább egymást kellene kiegészíteniük. Vona Gábor úgy látja, a jobbikosoknak van véleményük arról, hogy mi legyen a párt álláspontja a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában.

A Jobbik volt elnöke a Facebook-oldalán két érvet nevezett meg, hogy miért kellene a Jobbiknak Dobrev Klára helyett odaállni a Karácsony Gergely–Márki-Zay Péter-szövetség mögé:

  1. „Mert ez a jobbikosok véleménye.” (Vona Gábor szerint ha az elnökség nem hiszi, hívja össze és kérdezze meg őket.)
  2. „Mert ez az ellenzék érdeke.”

Az előválasztás első fordulója után az Indexen Vona Gábor öt indokot sorolt fel, amiért Jakab Péter lemaradt a miniszterelnök-jelölti előválasztás dobogójáról. A Jobbik szervezeti leépülését említette, szerinte Jakab Péter egy lájkbuborékba került, a parizerkampány megbosszulta magát, a miniszterelnök-jelölti vitákban nem volt képes áttörésre, a szimpatizánsok megbüntették a DK és a Jobbik paktuma miatt.

Jakab Péter a szombati Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a miniszterelnök-jelölteknek nem egymást kellene legyőzniük, nem egymás ellen kéne összefogniuk, hanem Orbán Viktor ellen.

Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

– írta a Jobbik elnöke, aki egyértelműen Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek üzent.

A két jelölt megállapodott abban, hogy összefognak a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában. Azt majd egy hét múlva döntik el, ki lép vissza kinek a javára. Márki-Zay Péter szerint Dobrev Klárának „van a legkisebb esélye arra”, hogy megverje Orbán Viktort 2022-ben a választásokon.

(Borítókép: Vona Gábor. Fotó: Trenka Attila / Index)