Száznegyven pedagógus halt meg a járvány alatt

2021.10.12. 15:27

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a járvány elmúlt másfél évében az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben.

Több mint száznegyven kollegát veszítettünk el másfél év alatt. Ebből hivatalos adat még csak tavaly december 31-ig van, beadtuk az újabb közérdekű adatigénylésünket, amelyben 2020. január 1-jétől június 30-ig ugyanazokra az adatokra kérdezünk rá

– mondta Gosztonyi Gábor a Spirit FM-ben.

Az egészségügyi, a szociális és a pedagógusi ágazat az, amely „mélységesen alulfinanszírozott”, ugyanakkor az elmúlt másfél évben ez a három ágazat hozta a legnagyobb áldozatokat a pandémia elleni védekezésben – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Közölte azt is, hogy a szervezethez beérkezett információk szerint egyre több intézményben jelenik meg ismételten a koronavírus-fertőzés. A tanárok mindazonáltal készen állnak arra, hogy ha kell, azonnal átálljanak a digitális oktatásra, de már tavaly egyértelműen bebizonyosodott, hogy az online oktatás miatt nagyon nagy a lemaradásuk a diákoknak, ezt idén kell pótolniuk a pedagógusoknak – írja az ATV.

Az Index is megírta, sztrájkbizottságot hoz létre a két nagy pedagógus-szakszervezet. A PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete négy pontból álló követelést nyújtott be a kormánynak; azonnali béremelést és a dolgozók munkaterheinek csökkentését követelik.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy nemcsak a pedagógusok számára, hanem az oktatásban dolgozók számára is bérrendezést kérnek. Szeretnék rögzíteni, hogy az A1-es, azaz a nyolc általánossal betölthető állás a minimálbér legyen, az B1-es, amikor már egy középfokú végzettség kell, az a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás-minimálbér legyen, azokhoz az állásokhoz, amelyekhez pedig felsőfokú végzettség kell, a diplomás-minimálbért szeretnék kiharcolni.

Jelenleg 101 500 forinton van befagyasztva a pedagógus-bértábla. Ha hinni lehet annak, hogy kétszázezer forint lesz a minimálbér, nagyjából százszázalékos béremelésre lenne szükség – mondta Gosztonyi Gábor.

Amíg a kormány „szándékosan rombolja a pedagógusok imidzsét”, addig nagyon nehéz lesz pedagógust találni. A bérelem az egyik része, de ha kiszámítható jövőképpel rendelkezhetnének a pedagógusok, társadalmi megbecsüléssel párosítva, sokan visszatérnének a pályára – fűzte hozzá a szakszervezeti vezető.