Az MSZP beállt Márki-Zay Péter mögé

902A3636
2021.10.14. 15:16
A Magyar Szocialista Párt hivatalos közleményben tudatta: rendkívüli elnökségi ülésén a párt vezetése úgy döntött, hogy Márki-Zay Pétert támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

Ahogy arról beszámoltunk, az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazott. A párt korábbi állásfoglalása szerint sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay Péter mögé nem állnak be.

Tóth Bertalan azt is közölte, hogy rendkívüli elnökségi ülést hívott össze annak érdekében, hogy Márki-Zay Pétert az MSZP támogatásáról biztosítsák. A döntés megszületett:

A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége mai rendkívüli ülésén értékelte az előválasztás második fordulójának eseményeit, a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit. Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra

– olvasható a párt közleményében.

Arról is írnak, hogy az elmúlt napokban mindkét miniszterelnök-jelölt azzal a kéréssel fordult az MSZP vezetéséhez, hogy tegye egyértelművé álláspontját az aspiránsok támogatásáról.

Azzal érvelnek, hogy

bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali-zöld programot képvisel – Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást.

Ezért arra kérik a szocialista szavazókat, hogy az előválasztás hátralévő időszakában Márki-Zay Pétert támogassák. A szavazás szombat este 20 óráig tart.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP másik társelnöke korábban azt mondta: Karácsony Gergely visszalépése az MSZP-s szavazatokat is megoszthatja.

Közben több MSZP-s politikus is bejelentette, hogy Dobrev Klárát támogatja, például Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, Horváth Csaba zuglói polgármester, Gajda Péter kispesti polgármester, Nemény András szombathelyi polgármester, valamint Szitka Péter kazincbarcikai polgármester.

Szitka Péter: Nem tudom, hogy mit éreznek

Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere Facebookon reagált a pártvezetés döntésére:

Nem tudom, hogy az országos MSZP központban mit éreznek?!

A városvezető azt is hozzátette, hogy ő akkor is Dobrev Klárára szavaz, és Kazincbarcikán akármennyi szocialistával beszél, mindenki a DK jelöltjét támogatja.

(Borítókép: Tóth Bertalan 2019. május 15-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)  • Tippek
  • Árfolyam