A közös lista az ellenzék következő vitapontja, ennyi helyet kérnek Márki-Zay Péterék

image 6483441 (40)
Márki-Zay Péter sikerével ért véget a vasárnap zárult ellenzéki előválasztás, a győztessel kiegészült hat párt képviselői most visszavonulnak a füstös szobákba, hogy többek között megegyezzenek az érdekellentéteket rejtő közös lista névsoráról.

Az előválasztáson eldőlt, hogy kikből áll az a 106 fős képviselőjelölti mezőny, akik 2022-ben a kormánypárti indulók riválisai lesznek az egyéni választókerületekben. A második forduló végére az is kiderült, hogy a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben rajthoz álló Márki-Zay Péter lesz.

A listavita feszültséget hozhat

A közös lista felállításánál az előválasztás végeredménye mellett fontos szempont lesz az is, hogy azok a pártok, amelyek több, nehezen nyerhető körzetben indulnak 2022-ben, kompenzációban részesüljenek a listán biztos bejutó helyeknek számító pozíciók elosztásánál.

Az alkudozás sarokpontja, hogy mind a hat pártnak biztosítva legyen a frakcióalapításhoz szükséges minimumlétszám, legalább öt mandátum.

Az alaphelyzet Márki-Zay Péter győzelmével megváltozott, és bár a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyelőre nem alakul párttá, az előválasztás győztese egy hetedik frakciót szeretne, amelyben helyet kaphatnának civilek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt képviselői is. Az ellenzéki szövetség eredeti megállapodása hat frakcióról szól, ezt bővítené ki Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök-jelölt konkrét számról eddig nem beszélt a hetedik frakciót illetően, de azt többször is hangoztatta, hogy a lista első harminc helyén három roma képviselőjelöltnek is ott kell lennie.

Információink szerint a nulladik körös tárgyalások a listáról a héten elkezdődnek. Két pártból is megerősítették, hogy szeretnék lehetőleg karácsony előtt lezárni ezt a kérdést.

Az Index értesülései szerint tíz helyet kérhetnek a közös listán Márki-Zay Péterék a következő napok tárgyalásain.

Úgy tudjuk, következetesek akarnak lenni abban, hogy azok a jelöltek, akik esetében felmerül a korrupció vagy a Fidesszel való összejátszás gyanúja, ne kerülhessenek rá a listára. Mind a közös lista, mind pedig a közös program ügyét legkésőbb december végéig tisztáznák. Azzal a miniszterelnök-jelölt környezetében is számolnak, hogy a legerősebb ellenállásba a DK-nál és a Jobbiknál ütközhetnek.

Az Indexnek a hat párt egyik politikusa a hetedik frakció esélyeiről elmondta, hogy

egy kisebb frakció öt-hat képviselővel valószínűleg létrejöhet, de ennél több listás bejutó hely már szétfeszítheti a rendszert.

Azzal egyébként egyik forrásunk sem számol, hogy ezek a viták az összefogás széteséséhez vezetnének.

Az ellenzéki pártok az ATV kérdésére válaszolva hangsúlyozták, hogy a listaállításra vonatkozó felvetéseket nem a sajtóban, hanem az egymás közötti tárgyalásokon kell megbeszélni: „Az ellenzéki összefogásban részt vevő hat ellenzéki párt az előzetes megállapodás szerint megkezdi a tárgyalásokat az előválasztás utáni teendőkről. Az ilyen felvetéseket ott kell megbeszélni, nem pedig a sajtón keresztül, hiszen az rombolná az ellenzéki összefogásba vetett választói bizalmat. Ehhez eddig is és ezután is tartjuk magunkat.”

Márki-Zay Péter a következő napokban fog tárgyalni az ellenzéki pártok vezetőivel, kedden Gyurcsány Ferenccel találkozott. A DK elnöke Facebook-posztjában elárulta, hogy

semmi falrengető nem történt, arról beszéltünk, hogy mit kell tennünk, hogy közösen leváltsuk a kormányt. Közösen. Péter a miniszterelnök-jelölt, mi pedig az egyik leendő kormánypárt képviselői. Ennyi történt.

Lesz vétójoga a listavezetőnek?

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott a Partizánnak az előválasztási győzelem estéjén: kell hogy legyen beleszólása a miniszterelnök-jelöltnek a közös lista összeállításába.

Egyik forrásunk szerint bizonyos helyzetekben szükség lehet a listavezető erős beleszólására, de azt nem tartja valószínűnek, hogy írásban rögzített vétójogot biztosítsanak erre.

Készül a közös program

A közös ellenzéki program alapvetését nyáron ismertették az összefogás pártjai, a programíró bizottságokban ez a munka azóta haladt. Formálisan a miniszterelnök-jelölt zárja le a közös programalkotás folyamatát. Nem kizárt azonban, hogy egyes pontok esetében újranyitnák a vitát.

Azt már a kampányban is elmondta Márki-Zay Péter, hogy rontaná az ellenzék esélyeit, ha a Fidesz adóemeléssel tudna riogatni. A miniszterelnök-jelölt leszögezte, hogy ragaszkodik néhány programponthoz, ilyen például a családtámogatások rendszere és az szja-emelés elfelejtése. A korrupció elleni harc és az elszámoltatás kérdését szintén hangsúlyosabbá tennék Márki-Zay Péterék.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 17-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)