Megvan, mikor tárgyal újra a kormány pedagógusokkal

2021.10.26. 12:21
A PSZ-PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti következő sztrájktárgyalási forduló november 3-án, szerdán 14 órától lesz – közölte a Pedagógusok Szakszervezete. A tanárok továbbra is a magasabb bérért és a terhek csökkentéséért küzdenek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október 13-án egyszer már tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a két nagy pedagógus-szakszervezet sztrájkbizottságával, és bár a csata kemény volt, végül eredmény nélkül zárult, ugyanis a kormányt képviselő Kisfaludy László olyan megbízó levelet mutatott be, amin csak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) neve szerepelt, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem. 

Nem ez volt a cél, de ha ilyen felelőtlen formában történik a meghatalmazás, mire számítsunk később? Nemcsak formai, de tartalmi kérdések sem voltak rendben. (…) Nem hírvivővel szeretnénk tárgyalni, és nem is beszélgetni jöttünk. A mi célunk az, hogy tényleges sztrájkegyeztetések történjenek, s azok sztrájkbizottsággal kötött megállapodással végződjenek.

– mondta közvetlenül a tárgyalás után Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja, aki nem sokkal később lapunkat is beavatta abba, hogy tulajdonképpen mi is hangzott el a minisztériumban.

Kisfaludy László a tárgyalás közepén azt mondta, hogy a döntések úgysem ennél az asztalnál dőlnek el. Pedig mi pont azért jöttünk, hogy a kormánnyal közösen megállapodjunk, és hogy azok a bizonyos döntések ne a háttérben dőljenek el, tőlünk függetlenül.

– idézte a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szavait Nagy Erzsébet.

A PDSZ nem fogadta el, hogy a jövőben egyedül tárgyaljon a kormánnyal, újabb fordulót követeltek, amit jövő hét szerdán tartanak meg. 

Sztrájkköveteléseik változatlanul a következők:

  1. A pedagógus-illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen.
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával 2021. szeptember 1-jétől emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.
  3. A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel és oktatással töltött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb 22 óra legyen.
  4. A pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek jelenleg heti negyven órában látják el a feladatokat. Munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek csak beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti öt órát regenerációval, felkészüléssel tölthessenek.

Mint ismert a PSZ és a PDSZ október elején jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakítanak annak érdekében, hogy „valamiféle eredményt kicsikarjanak a kormányból". Orbán Viktor miniszterelnök rá pár napra ugyanakkor azt közölte, hogy komolyabb bérrendezésre csak 2023-ban lesz lehetőség, jövőre egyelőre csak tíz százalékkal emelik a tanárok bérét.