Extra sebességre kapcsolt a járvány, több mint 4000 fertőzött egy nap alatt

2021.10.28. 09:05

4039 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, 45 ember pedig életét vesztette a betegségben – derült ki a koronavirus.gov.hu csütörtöki adataiból.

LEGUTÓBB ÁPRILIS 17-ÉN TALÁLTAK ENNÉL TÖBB ÚJ FERTŐZÖTTET MAGYARORSZÁGON.

Az utóbbi időben drámai mértékben nőtt a naponta regisztrált új esetek száma. Tegnap, szerdán 3125 új fertőzöttet és 36 koronavírusos halálesetet jelentettek be a magyar hatóságok. Összehasonlításképp: egy héttel ezelőtt még csak 2361, két héttel ezelőtt pedig 1131 új fertőzöttet regisztráltak. 

A csütörtöki adatokkal az elhunytak száma 30 692 főre, az aktív fertőzöttek száma pedig 31 544 főre emelkedett.  

Jelenleg 1970 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 204-en vannak lélegeztetőgépen. A rossz mutatókat részben az indokolja, hogy sosem volt még ennyire magas a vírus reprodukciós száma Magyarországon, mint a napokban.

A pandémia kitörése óta nem fordult elő, hogy ennyire magas reprodukciós szám – az, hogy egy koronavírusos beteg átlagosan hány embernek adja tovább a fertőzést – olyan nagy esetszámmal kombinálódjon, mint a mostani. Ferenci Tamás biostatisztikus az Indexnek azt mondta, hogy 

önmagában abból a tényből, hogy egyik napról a másikra megduplázódott az aktív fertőzöttek száma, azaz egyetlen mérési adatból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ez különösen igaz a napi fertőzöttszámra, amely követi a tesztelések számát, és mint eddig is, ezekből mindig kevesebbet végeznek el itthon a hétvégén, mint hétköznap.

A helyzet nemcsak Magyarországon rossz, hanem egész Európában negatív értékeket lehet látni a járványmutatókon. Erről itt írtunk bővebben.