Maszkviselés és előírható oltás - itt vannak az új járványügyi intézkedések

DSZZS20200427019
2021.10.28. 13:57
Három új járványügyi intézkedést hozott a kormány az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt, emellett arról is szó volt a kormányzati tájékoztatón, hogy a kabinet levelet ír az Európai Bizottságnak.

Gulyás Gergely a Kormányinfón kifejtette, hogy sokféle előrejelzés van a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, de a negyedik hullámban a fertőzöttek száma ugrásszerűen emelkedni fog, a helyzet pedig intézkedéseket indokol.

A kormányülésen ezért három változásról döntöttek:

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára.
  • A közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező a maszkviselés.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy a munkáltatók két oltást tehetnek kötelezővé a koronavírus elleni vakcinából, de orvosi papírral igazolható, ha valaki egészségügyi okok miatt nem részesülhet ebben.

Azok a munkavállalók, akik a munkáltató általi kötelezővé tétel ellenére sem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldhetők, és egy év letelte után megszüntethető a munkaviszonyuk. A további részletszabályok az egy-két napon belül érkező rendeletben lesznek olvashatók.

A tárcavezető a látogatási tilalomra vonatkozó szabályt azzal egészítette ki, hogy ez alól kivételt képez a haldoklók látogatása a kórházakban.

Levelet írnak az Európai Bizottságnak

Gulyás Gergely az illegális migrációval kapcsolatban elmondta, hogy 2015 óta most a legnagyobb nyomás Európán, ebben az évben majdnem százezren próbáltak illegálisan átjutni a magyar határon. A miniszter azzal folytatta, hogy Európában újrakezdődött a vita a migrációról, és az Európai Bizottság a migráció pártján áll.

A magyar kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a határvédelmi költségeket térítsék meg. Gulyás Gergely ismertette: Magyarország eddig több mint 580 milliárd forintot fordított határvédelemre, ebből az EU csak hétmilliárd forintot térített meg.

Szintén az uniós ügyekhez tartozó bejelentés volt, hogy továbbra sincs megállapodás a helyreállítási alapról. A kormány számol azzal, hogy az Európai Bizottság be kíván avatkozni a magyar választási kampányba, ezért akár a választás utánig is elhúzódhat a helyreállítási alapról szóló egyezség megkötése. Gulyás Gergely leszögezte, hogy ennek különösebb jelentősége azért nincs, mert a kabinet előfinanszírozza az érintett projekteket, a kérdés csak az, hogy az EU-val mikor számolják el a költségeket.

(Borítókép: Védőmaszkot viselő utasok szállnak le a metróról a Széll Kálmán téri állomáson 2020. április 27-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)  • Tippek
  • Biztosítás