Megindult a nyomozás a frankfurti villamosok beszerzésének ügyében

2021.11.19. 21:12 Módosítva: 2021.11.20. 02:44

Elrendelte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a frankfurti villamosok tervezett fővárosi beszerzése miatt – közölte Volner János, a Volner Párt elnöke.

A független országgyűlési képviselő emlékeztetett: korábban versenyt korlátozó megállapodás és koncessziós eljárásban bűntette ügyében tett feljelentést a tervezett villamosbeszerzés miatt ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A politikus november 24-re kapott idézést a nyomozó hatóságtól a feljelentése nyomán. Kiemelte: leleplező dokumentumokat kíván bemutatni a meghallgatáson.  Megfogalmazása szerint „kiderült, hogy Karácsony Gergelyék egy olyan villamosbeszerzésre készülnek, ami már előre le van zsírozva” a frankfurti közbeszerzési vállalattal. 

Mélyen felháborítónak nevezte, hogy „a németek által kiselejtezett villamosokat akar Budapest utcáin forgalomba helyezni Karácsony Gergely”, miközben korábban új szerelvények beszerzése történt.

Mint arról beszámoltunk, a frankfurti villamosok beszerzése ügyében nemrég 150 millió forint bírságot szabtak ki a BKV-ra, és a készenléti rendőrség is nyomozást indított az ügyben.

A budapesti Fidesz Facebook-bejegyzésében felidézte: ezek voltak azok a használt járművek, amelyek hétmilliárd forintos beszerzéséről Karácsony Gergely főpolgármester júniusban, a rendkívüli jogrend utolsó napján egy személyben döntött.

A főpolgármester a bírsággal kapcsolatban közösségi oldalán megjegyezte: „a BKV járműállománya rendkívül elöregedett, az alacsonypadlós, klimatizálható frankfurti villamosok a képen (csatolt kép Karácsony Gergely bejegyzésében – a szerk.) látható, veterán Ganz csuklós járműveket váltanák, erre kapott nagyon kedvező ajánlatot idén Budapest a testvérvárosától, Frankfurttól a használt villamosok megvásárlására”.

Eközben hiába van a fővárosnak érvényes opciós szerződése közel ötven új CAF villamos lehívására, a kormány, mint minden kedvezményes hitelfelvételünket, ezt is blokkolja – fogalmazott a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a bírság annak a jele, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „minden, számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet”.