Akkora az oltásra váró tömeg a Szent Imrében, hogy az épület előtt kígyózik a sor

2021-11-22T094213Z 718306623 RC2LZQ95WDCB RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2021.11.22. 07:14
Hatalmas a sor az egyik 11. kerületi kórház oltópontján, az épületen kívül is várakoznak az emberek, jelezte lapunknak egyik olvasónk. A kormány oltási akcióterve mától indult, cél, hogy minél nagyobb legyen a vakcináció a negyedik hullám közepette.

Az Index olvasója hívta fel rá a figyelmet, hogy a 11. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban annyian vennék fel az oltást, hogy már háromnegyed hétkor az épületen kívül kígyózik a sor a hét első napján. 

  • A HVG szerint az Uzsoki Utcai Kórházban is hasonló a helyzet és 
  • a Honvédkórháznál is nagy a sor, ahol egyébként nyolc oltópont várja az odaérkezőket
  • Sokan voltak reggel továbbá a Szent Margit Kórháznál is
  • Egy másik olvasónk pedig azt írta, hogy „Miskolcon is körülbelül 300 ember várt már reggel hétkor a központi kórház Szentpéteri Kapu bejáratnál az oltásra.”

2021. november 22–28. között oltási akcióhetet szervezett a kormány a kórházi oltópontokon reggel 7 és este 7 óra között. A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra, írja a kormány koronavírusról tájékoztató oldala. 

Öt típusú vakcina

A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott. Az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában. Az akció keretein belül a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra.

Mit kell magunkkal vinni? 

  • Az oltásra érkezőknek személyi irataikat (személyi igazolvány, tajkártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat is be kell mutatni.
  • Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a Hozzájáruló nyilatkozatot (3. oltás esetén is kell).
  • Kötelező a maszk.

„Az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják”, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében – erről már Müller Cecília beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. „Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött” – hangsúlyozta.

Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart, Müller Cecília azt hangsúlyozta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. „A negyedik hullámban éppen a delta-típussal küzdünk” – jegyezte meg.

A legutoljára közölt adatok szerint a beoltottak száma 6 017 807 fő, közülük 5 788 775 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Tévhitek

Számos olyan tévhit terjed a világban a koronavírussal és a védőoltással kapcsolatban, amit a szakértők igyekeznek gőzerővel cáfolni. A közelmúltban látott napvilágot a Facebookon egy olyan bejegyzés, amely szerint ha az oltás helyére a vakcina beadását követő tíz-tizenkét órán belül egy félbevágott krumplit tesz az ember, és rajta hagyja 15-20 percig,

AZ KISZÍVJA A SZERVEZETBŐL A VAKCINA HATÓANYAGÁT.

A Magyarország kormánya Facebook-oldalán is megjelent egy videó, amelyben orvosok beszélnek a legújabb téveszmékről.

Az egyik ilyen a féreghajtós gyógyszer, ami szerint féregpetéket oltanak belénk az oltásokkal.

Természetesen ez is egy ilyen új keletű tévhit. Mi értelme volna? Nem gondolnám, hogy most kellene elnépteleníteni a Földet vakcinákkal, csipekkel és egyéb mérgekkel. Nem is halnak meg százezerszámra az emberek az oltás után, ellenben a Covid–19-től igen

– mondja az egyik orvos.

A másik hiedelem szerint a koronavírus elleni vakcinának hosszú távú káros hatásai vannak, így például meddőséget, autoimmun betegséget vagy korai halálozást okoz.

Ezek butaságok. Ezek az oltások biztonságosak, és csak a javunkat szolgálják

– cáfolt egy másik szakember.

Szigorítások

Mint arról az Index is beszámolt, az egyre romló járványhelyzet miatt a magyar kormány további szigorításokat jelentett be csütörtökön. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón részletezte, hogy

  • szombattól zárt térben újra kötelező a maszkhasználat – így a bevásárlóközpontokban, boltokban, színházakban. A szolgáltatások esetén ott kötelező a maszkviselés, ahol az üzlethelyiségben öt főnél többen tartózkodnak. A sportolás céljára szolgáló helyiségek kivételt jelentenek. Az iskolai maszkviselésről az igazgatóknak kell dönteniük.
  • Az ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
  • Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

Az erről szóló kormányrendelet egy nappal később jelent meg a Magyar Közlönyben. Az új szabályok szombattól életbe léptek, azonban hétfő az első hétköznap, amikor ezekre már nagyon oda kell figyelni. A járványügyi szigorítás részleteiről itt írtunk részletesen.

(Borítókép: az Uzsoki Utcai Kórháznál is kígyózik a sor. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)