Orbán Viktor: Három helyett öt százalékkal emelik a nyugdíjat januártól

D  TT20211206054
2021.12.06. 15:28
Orbán Viktor arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat, mondta a miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén. A jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a hétfői parlamenti gyűlésen szóvá tette, hogy a postások a decemberi nyugdíjakkal együtt egy újságot is kivittek az embereknek, amelyben fényezik a kormányt nyugdíj-intézkedéseit miatt, többek között azzal, hogy biztosítják az inflációkövetést a nyugdíjnál.

Megteszi-e és mikor a szükséges lépéseket a kormány, hogy a nyugdíjak januárban megegyezzenek a tényleges infláció mértékével

szegezte a kérdést Schmuck Erzsébet Orbán Viktorhoz.

A miniszterelnök erre úgy reagált, hogy azokkal vannak szövetségben, akik tönkretették a magyar nyugdíjasokat és elvettek tőlük egy havi nyugdíjat. Orbán Viktor emellett hangsúlyozta, hogy arra tesz javaslatot, hogy

januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat.

A döntés hátterében az áll, hogy a jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció. Márpedig a nyugdíjemelés szintjét a várt inflációhoz kötik, ami az adott év költségvetési törvényében szerepel.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt már szerdán jelezte a parlamentben, amikor közölte, hogy a jegybank idén és jövőre is öt százalék körüli inflációval számol (az előrejelzési sáv 2022-re 4,7–5,1 százalék), holott a szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4–3,8 százalékos prognózis szerepelt.

Utoljára kérdezhették idén Orbán Viktort

Jakab Péter kezdte az azonnali kérdések óráját, a Jobbik elnöke többek között arról beszélt, hogy lehallgatják az ellenzékieket, gyenge a forint, magas az áfa, és vendégmunkásokat telepítenek az országba.

Orbán Viktor először boldog Mikulást kívánt az ellenzéki politikusnak, majd emlékeztette, azokkal működik együtt, akik elvették a 13. havi nyugdíjat és egy havi fizetést, valamint 10 százalék feletti munkanélküliséget csináltak és megvágták a családtámogatási rendszert, ráadásul devizahitel-csapdába csalták a családokat.

Jakab Péter kreatívabb választ várt volna a gyurcsányozásnál és Kövér László idézetét használva arról beszélt, hogy elmebajos ül a bársonyszékben. Orbán Viktor szerint rosszul van tájékoztatva a Jobbik frakcióvezetője, mert a baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, végül azzal zárta reakcióját, hogy „sajnos ide ön nem ülhet át”.

Az ülésvezető Latorcai János kétszer is figyelmeztette Jakab Pétert a megfelelő hangvétel használatára.

Megsemmisített tesztek

Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy itt vagyunk a negyedik hullám sűrűjében, és hazánk „szégyenkezik” a koronavírus-adatok miatt, de közben „sokkolta az országot”, hogy ötmilliárd forint értékben semmisítettek meg PCR-teszteket. Elmondta: egy állampolgár akkor juthat teszthez, ha tüneteket produkál, a másik lehetőség, hogy fizet érte. Ez egy négyfős családnak 80 ezer forintot jelent.

Orbán Viktor szerint a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás. Mindenkit arra biztat, hogy vegye fel az oltást, a harmadikat is. Mindenből kell valamennyit megsemmisíteni, mert kifut, kiszalad – tette hozzá.

Harangozó Tamás abban egyetértett, hogy az oltás a legfontosabb, és arra biztatott, hogy mindenki oltassa be magát, azonban szerinte a miniszterelnöknek abban a szégyenben kell élnie, hogy ebben az országban halnak meg a legtöbben a koronavírus miatt.

Hazánknak semmilyen szégyenkezni valója sincs – válaszolta Orbán Viktor. Kifejtette: akik arról beszélnek, hogy hazánkban többen halnak meg, azok az egészségügyet is minősítik, de a kormányfő elmondása szerint ő megvédi az egészségügyi dolgozókat a gyanúsítgatásokkal szemben.

Infláció

Szakács László a dráguló árakra és a magas inflációra adott közgazdasági megoldásról érdeklődött Orbán Viktornál.

A miniszterelnök szerint az ellenzéki képviselő a számok tekintetében téved, egész Európában magas az infláció, a magyar jegybankot ezért hibáztatni, nem fair. Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést? - tette fel a kérdést. A kormányfő leszögezte, ha piaci alapon határoznák meg a rezsiárakat, akkor az emberek sok tízezer forinttal fizetnének többet.

Szakács László szerint a forintot elengedték, a jegybank és a pénzügy épülete között dobálják egymásnak, mint a forró krumplit. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem nézik tétlenül azt, ami történik. Maximálták az üzemanyagok árát, tartják a rezsicsökkentést, emelik a béreket.

Vissza a régi kerékvágásba

Tordai Bence azzal kezdte kérdését, hogy Magyarország ezekben a hetekben világelső a Covid-halálozásban, felsorolta: a járványkezelés sírni valóan amatőr, a második oltásokat nézve lassan sereghajtók vagyunk, tesztelés alig van, kontaktkutatás nincs, a karanténadminisztráció szétesett.

A Párbeszéd képviselője szerint szétverték az egészségügyet, a környezetvédelmet, és személyesen népszerűsítik az egészségtelen életmódot. Tordai Bence hangsúlyozta a légszennyezettség és a fagy okozta haláleseteket is.

„Orbán úr, a kérdésem: összeszedi végre magát?” - hangzott a kérdése. Tisztességes hangnem illik a parlamenthez - figyelmeztette az ellenzéki képviselőt az ülésvezető.

„Na, végre, visszataláltunk a szokásos kerékvágásba” - kezdte Orbán Viktor a válaszát. A kormányfő szerint Tordai Bence gusztustalan támadást intézett az egészségügyben dolgozók ellen, az egészségügy pedig nincs szétverve, naponta ezrek mennek be dolgozni, hősies munkát végeznek, hogy megmentsék az embereket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar parlament elfogadta az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amit az ellenzék is megszavazott.

Oktatás

Ander Balázs (Jobbik) „Versenyképes oktatást versenyképtelen pedagógusbérekkel?” címmel intézett kérdést a miniszterelnöknek. A harmadik kétharmados ciklusuk vége felé, mi a helyzet a pedagógusbérek rendezésével? – tette fel bővebben a kérdést.

Orbán Viktor elmondta: a pedagógusbérek alacsonyak és elmaradtak a rivális ágazatok mértékétől, ezen változtatni kell, jövő évtől 10 százalékos béremelést tudnak végrehajtani, a választásokat követően, ha nyernek, akkor következhet egy nagyobb bérrendezés. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a Jobbik szövetségesei a pedagógusoktól elvettek egyhavi fizetést.

A miniszterelnök szájából az is elhangzott, hogy korábban úgy emlékeztek Ander Balázsra, mint a legradikálisabb Gyurcsány-ellenes szövetségesre. Idézte, hogy a jobbikos politikus korábban kizárta az együttműködést Gyurcsány Ferenccel, és azt is mondta, hogy nem lesz közös ellenzéki lista. „Hogy vegyük így komolyan?” – tette fel a kérdést zárásként Orbán Viktor.

Véget ér a parlamenti szezon

2021-ben utoljára a december 13-i héten, háromnapos ülésen gyűlnek össze a képviselők, így jó eséllyel utoljára volt lehetőségük az ellenzéki politikusoknak személyesen Orbán Viktorhoz kérdéseket intézni.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 6-án.  . Fotó: Kovács Attila / MTI)  • Hírek
  • Támogatások