Sajnos ide ön nem ülhet át - újra összecsapott a parlamentben Orbán Viktor és Jakab Péter

Ülésezett az Országgyűlés

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Országgyűlés mai ülése a napirend utáni felszólalásokkal folytatódik, de közvetítésünket lezárjuk, köszönjük a figyelmet.

 • Bangóné Borbély Ildikó arra volt kíváncsi, hogyan fordulhat elő, hogy ötmilliárd forint értékű tesztet megsemmisítettek, miközben egy magyar családnak akár 80-100 ezer forintba is kerülhet, ha teszteltetik magukat. Miért nem adták oda a magyar családoknak a magyar adófizetők pénzén vett teszteket ingyen? - kérdezte a szocialista képviselő.

  Tegnap volt 17 éve, hogy ön az egyik arca volt annak a kampánynak, amelyben magyart magyar ellen uszítottak - kezdte válaszát Rétvári Bence. Az államtitkár szerint elnézést kellene kérni ezért. A politikus feltette a kérdést: hol tartana a magyar járványkezelés, ha még mindig vizitdíjat kellene fizetni? Rétvári Bence azt is kijelentette, hogy az ellenzék a vakcinák ellen hangolja az embereket.

  Bangóné Borbély Ildikó kérdésekkel válaszolt: mikor kérnek bocsánatot a gyilkos járványkezelésükért, a járványkezelés címén ellopott pénzért?

  Rétvári Bence leszögezte, azon dolgoznak, hogy minél kevesebb embert veszítsünk el, de a többlethalálozási adatokat vizsgálva a járvány előtti utolsó évhez képest, büszkék lehetünk a magyar orvosokra és ápolókra.

 • Ander Balázs (Jobbik) „Versenyképes oktatást versenyképtelen pedagógusbérekkel?” címmel intézett kérdést a miniszterelnöknek. A harmadik kétharmados ciklusuk vége felé, mi a helyzet a pedagógusbérek rendezésével? – tette fel bővebben a kérdést.

  Orbán Viktor elmondta: a pedagógusbérek alacsonyak és elmaradtak a rivális ágazatok mértékétől, ezen változtatni kell, jövő évtől 10 százalékos béremelést tudnak végrehajtani, a választásokat követően, ha nyernek, akkor következhet egy nagyobb bérrendezés. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a Jobbik szövetségesei a pedagógusoktól elvettek egyhavi fizetést. Orbán Viktor szerint lehet, hogy velük sincsenek megelégedve a pedagógusok, de a kormánya legalább megpróbálta megemelni a béreket, ellentétben az ellenzékkel. Kiemelte: előre kell menni, nem hátra, nem a múltba.

  A miniszterelnök szájából az is elhangzott, hogy korábban úgy emlékeztek Ander Balázsra, mint a legradikálisabb Gyurcsány-ellenes szövetségesre. Idézte, hogy a jobbikos politikus korábban kizárta az együttműködést Gyurcsány Ferenccel, és azt is mondta, hogy nem lesz közös ellenzéki lista. „Hogy vegyük így komolyan?” – tette fel a kérdést zárásként Orbán Viktor.

 • A KDNP-s Juhász Hajnalka hangsúlyozta, hogy Magyarország Európa védőbástyája lesz a gyermekvédelemben, még akkor is, ha a baloldal eltörölné ezt a törvényt és nem támogatja a népszavazást. A politikus szerint ideológiai harc zajlik és meg kell állítani a nyugati tendenciákat.

  Rétvári Bence válaszában közölte, hogy az LMBTQ-szervezetek új csatateret választottak, ezek az óvodák és iskolák. Az államtitkár leszögezte, minden felnőttnek magánügye a magánélete, de a gyerekek más kérdés.

 • Budai Gyula (Fidesz) „Mely fővárosi ingatlanügyekben indultak nyomozások?” címmel szólalt fel Városháza-ügyben. Elmondta: tizenegy nyomozati eljárás van folyamatban a Városháza-ügyben, a Főváros baloldali vezetése létrehozott egy jutalékos rendszert, Karácsony Gergely pedig a „teljes tagadástól a teljes beismerésig jutott”. Budai Gyula azt is hangsúlyozta: a Gyurcsány- és a Bajnai-korszak visszatért, ezért vannak korrupciós ügyek a Fővárosban.

  Kontrát Károly államtitkár elmondta: demokratikus jogállam Magyarország, ezért nem a kormánynak kell elmondania, hogy mi a bűncselekmény, ezt a hatóságoknak kell vizsgálnia és lefolytatnia a szükséges eljárást a törvényeknek megfelelően. Hozzátette: a Városháza-ügyben további 3 feljelentés érkezett, tehát már 14 eljárás van folyamatban van. Több részletről nem tud tájékoztatást adni. Azt is mondta még, hogy a rendőrség pártbefolyástól mentesen jár el minden ügyben.

  Városháza-ügyben a legújabb fejleményt itt olvashatja.

 • Tordai Bence azzal kezdte kérdését, hogy Magyarország ezekben a hetekben világelső a Covid-halálozásban, majd felsorolta: a járványkezelés sírni valóan amatőr, a második oltásokat nézve lassan sereghajtók vagyunk, tesztelés alig van, kontaktkutatás nincs, a karanténadminisztráció szétesett.

  A Párbeszéd képviselője szerint szétverték az egészségügyet, a környezetvédelmet, és személyesen népszerűsítik az egészségtelen életmódot. Tordai Bence hangsúlyozta a légszennyezettség és a fagy okozta haláleseteket is.

  Orbán úr, a kérdésem: összeszedi végre magát?

  Tisztességes hangnem illik a parlamenthez - figyelmeztette az ellenzéki képviselőt az ülésvezető.

  Na, végre, visszataláltunk a szokásos kerékvágásba

  - kezdte Orbán Viktor a válaszát. A kormányfő szerint Tordai Bence gusztustalan támadást intézett az egészségügyben dolgozók ellen, az egészségügy pedig nincs szétverve, naponta ezrek mennek be dolgozni, hősies munkát végeznek, hogy megmentsék az embereket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar parlament elfogadta az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amit az ellenzék is megszavazott.

  Tordai Bence szerint a válaszból is látszik, hogy "a Fidesz-kormány egy csődtömeg", mert 12 év kormányzás után elbújnak az egészségügyben dolgozók mögé, "az egész kormány szánalmasan gyenge eresztés".

  Orbán Viktor kiemelte, hogy a szakdolgozók bére 72 százalékkal nőtt, és kitért a Városháza-ügyre is: "gratulálok az erőfeszítéshez, szép teljesítmény, hogy egy volt miniszterelnököt sikerült szerződtetni ingatlanügynöknek". A miniszterelnök reméli, hogy nem kerülnek kormányra, mert a parlamentet is eladnák.

 • Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy a decemberi nyugdíjakkal együtt egy újságot is kivittek a postások az embereknek, amelyben „fényezik” a kormányt a nyugdíj-intézkedései miatt. Ebben többek között az áll, hogy biztosítják az inflációkövetést a nyugdíjnál, de az LMP-s politikus szerint ebben „csel” van. Arról kérdezte a miniszterelnököt: megteszi-e és mikor a szükséges lépéseket a kormány, hogy a nyugdíjak januárban megegyezzenek a tényleges infláció mértékével.

  Orbán Viktor arról beszélt az LMP-s politikusnak, hogy azokkal vannak szövetségben, akik tönkretették a magyar nyugdíjasokat és elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat. A miniszterelnök azt is mondta, arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem 5 százalékkal emeljék a nyugdíjat.

 • Szakács László a dráguló árakra és a magas inflációra adott közgazdasági megoldásról érdeklődött Orbán Viktornál.

  A miniszterelnök szerint az ellenzéki képviselő a számok tekintetében téved, egész Európában magas az infláció, a magyar jegybankot ezért hibáztatni, nem fair. Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést? - tette fel a kérdést. A kormányfő leszögezte, ha piaci alapon határoznák meg a rezsiárakat, akkor az emberek sok tízezer forinttal fizetnének többet.

  Szakács László szerint a forintot elengedték, a jegybank és a pénzügy épülete között dobálják egymásnak, mint a forró krumplit.

  Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem nézik tétlenül azt, ami történik. Maximálták az üzemanyagok árát, tartják a rezsicsökkentést, emelik a béreket.

 • Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy itt vagyunk a negyedik hullám sűrűjében, és hazánk „szégyenkezik” a koronavírus-adatok miatt, de közben „sokkolta az országot”, hogy 5 milliárd forint értékben semmisítettek meg PCR-teszteket. A politikus szerint ez egymillió tesztet jelenthet. Elmondta: egy állampolgár akkor juthat teszthez, ha tüneteket produkál, a másik lehetőség, hogy fizet érte. Ez egy négyfős családnak 80 ezer forintot jelent.

  „Normális dolognak tartja, hogy egymilliószámra semmisítenek meg PCR-teszteket?” – tette fel a kérdést a miniszterelnöknek.

  Orbán Viktor szerint a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás segít. Mindenkit arra biztat, hogy vegye fel az oltást, a harmadik oltást is. Mindenből kell valamennyit megsemmisíteni, mert kifut, kiszalad – tette hozzá. A védekezésnek ugyanakkor az a lényege, hogy mindenből legyen elegendő, és van is a kormányfő szerint.

  Harangozó Tamás abban egyetért, hogy az oltás a legfontosabb, és arra biztat, hogy mindenki oltassa be magát. Azonban szerinte a miniszterelnöknek abban a szégyenben kell élnie, hogy ebben az országban halnak meg a legtöbben a koronavírus miatt. A tesztek nem elvi kérdés, hanem praktikus, ezért biztosítsanak ingyenes teszteket – hangsúlyozta Harangozó Tamás.

  Hazánknak semmilyen szégyenkezni valója sincs – válaszolta Orbán Viktor. Kifejtette: akik arról beszélnek, hogy hazánkban többen halnak meg, azok az egészségügyet is minősítik, de a kormányfő elmondása szerint ő megvédi az egészségügyi dolgozókat a gyanúsítgatásokkal szemben.

 • Jakab Péter azzal kezdte az azonnali kérdések óráját, hogy Orbán Viktornál is volt egy érdekesebb politikus a Fidesz-kongresszuson, aki arról beszélt, hogy majd a Fidesz-központ megmondja, mik a jó válaszok a kellemetlen kérdésekre.

  Ilyen agytrösztök ülnek önöknél miniszterelnök úr?

  A Jobbik elnöke szerint ilyen kellemetlen kérdés, hogy milyen alapon hallgatnak le ellenzékieket, vagy miért ilyen gyenge a forint és rekordmagas az áfa. A frakcióvezető hangsúlyozta: vendégmunkásokat telepítenek az országba, hogy letörjék a béremelésért folytatott küzdelmet.

  Az ülésvezető, még mielőtt megadta volna a válaszlehetőséget Orbán Viktornak, tisztességes hangsúly használatára kérte Jakab Pétert.

  Orbán Viktor megköszönte az ellenzéki politikusnak, hogy megkímélte az intellektuális versenytől, és boldog mikulást is kívánt neki. A kormányfő emlékeztetett: azok, akikkel együtt ül Jakab Péter, elvették az emberektől a 13. havi nyugdíjat, egy havi fizetést, valamint 10 százalék feletti munkanélküliséget csináltak és megvágták a családtámogatási rendszert, ráadásul devizahitel-csapdába csalták a családokat, akiket a Fidesz-KDNP kormány mentett ki onnan.

  Legutóbb tíz évet kért, hogy felszámolja a szegénységet, de akkor mit csinált az elmúlt 11 évben? Találjanak már ki valami kreatívabb választ a gyurcsányozásnál - válaszolta Jakab Péter, aki később Kövér Lászlót idézve elmondta, tragédiák történnek ott, ahol elmebajosok kerülnek hatalomba, "erre itt ül előttem egy a bársonyszékben". Az ülésvezető újra figyelmeztette Jakab Pétert.

  Ön rosszul van tájékoztatva a saját programjukról, a baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést

  - válaszolta a kormányfő, hozzátéve: "sajnos ide ön nem ülhet át".

 • A Jobbik frakcióvezetője már készül, hamarosan azonnali kérdést szegezhet Orbán Viktornak a parlamentben.

 • A napirend előtti felszólalások után húsz kérdést tesznek fel a képviselők a kormány tagjainak, a témák között szerepel például a gazdaságpolitika, az infláció vagy a közoktatás. Közvetítésünket hamarosan az azonnali kérdések órájával folytatjuk.

 • Böröcz László a Városháza-ügynek szentelte felszólalását, idézve a nyilvánosságra hozott hangfelvételeken elhangzottakból több mondatot.

  A Gyurcsány-Bajnai-korszak emberei visszatértek, ezért van tele korrupciós ügyekkel a Városháza.

  A kormánypárti politikus szerint már a baloldali sajtó sem tudja fenntartani azt a tévképzetet, hogy "Karácsonyék a mesebeli egyszarvúak".

  Ma már mindenkinek egyértelmű, hogy maguk nem egyszarvúak, hanem kecskék, most meg azzal próbálnak etetni minket, hogy nem szeretik a káposztát.

  Fónagy János államtitkár válaszában megemlítette a korábbi privatizációkat, felsorolva több érintett céget. A politikus szerint szomorú és időről időre elmondandó lista ez, melynek eredményeként Magyarországon meghatározó stratégiai iparágak kerültek túlnyomórészt külföldi kézbe, és veszélyeztették a magyar lakosság energiaellátását, közlekedését, élelmiszeriparát.

 • Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogyan vizsgázott az ország gazdaságpolitikája a járványkezelésben. Szerinte kijelenthető: a 2021-es év költségvetése sikerrel vizsgázott a migráció és a járvány árnyékában.

  „Az eredményeket nem a szél hordta össze” – tette hozzá Hollik István. Kifejtette, szakítottak a Fidesz-kormány előtti kormányok megszorításokra épülő intézkedéseivel. Felsorolta a kormány eredményeit: többen dolgoznak, mint a vírus előtt, megvédték a rezsicsökkentést és ezt az üzemanyagárakra is ki tudták terjeszteni, jövőre visszaadják a 13. havi nyugdíjat, elengedik a fiataloknak az szja-t, lesz minimálbér emelés, támogatják a családokat.

  Hollik István hangsúlyozta: Európában egyedülállóak a kormány intézkedései. Azt is mondta: nem szabad visszatérni Gyurcsány Ferenc kudarcos politikájához.

  Schanda Tamás semmiben sem vitatkozott Hollik Istvánnal, inkább kiegészítette a napirend előtti felszólalását, és részletesen beszélt a patrióta gazdaságvédelemről, a munkaalapú társadalomról, illetve a csődöt mondott baloldali kormányzásról.

 • Rig Lajos önkéntes mentődolgozóként számolt be a járványkezelés tapasztalatairól. A Jobbik képviselője szerint túl sok volt a politikai döntés a szakmai helyett, például teltházas meccs volt, amikor emelkedett a fertőzöttek száma. A politikus a túlárazott légzéssegítő eszközöket is megemlítette, ahogy azt is, hogy hiteles és bárki számára hozzáférhető adatokra van szükség. Rig Lajos a mentők futásidejét is hangsúlyozta, jelentősen megnőtt a munkájuk, így a futásidejük is. 

  Rétvári Bence válaszában kifejtette, hogy emelik a mentőszolgálat költségvetését, 2010-hez képest 34 új mentőállomás van, több mint százat felújítottak, a mentőautók átlagéletkorát 5 év alá vitték. Az államtitkár szerint meg kellene kérdezni Jakab Pétertől, hogy hasznos volt-e az a mondata, amivel a kínai oltással kapcsolatban elbizonytalanította az embereket. Rétvári Bence leszögezte: minden más európai ország, amelyik nem volt hajlandó keleti vakcinát alkalmazni, politikai döntést hozott, de Magyarország nem így tett.

 • Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, ha Tóth Bertalan szívén viseli a gyűlöletkeltés elleni harcot, akkor emelje fel a szavát és tiltakozzon az O1G-matricák ellen, és akkor ha Gyurcsány Ferenc börtönnel fenyeget bárkit, színészeket és újságírókat ellehetetlenítéssel. Ha ugyanis ezt nem teszi meg a szocialista politikus, akkor hiteltelen.

  Az államtitkár hangsúlyozta: ezerszer elmondták már, az uniós tagság nemzeti érdek, de ez nem jelenti azt, hogy ha valami az ország érdekeivel ellentétes, akkor nem fogják felemelni a szavukat. 

  Dömötör Csaba azt is kiemelte, hogy míg az ellenzék a járványkezelés és a vakcinák ellen volt, a kormány munkahelyeket teremtett, illetve a családokat támogatta.

 • Tóth Bertalan (MSZP) szerint egy szürreálisabb, ahogy a kormány kezeli a járvány miatt kialakult szociális és egészségügyi válsághelyzetet. Példaként említette, hogy Kásler Miklós miniszternek az volt a legfontosabb, hogy filmgyártási megállapodást írjon alá Szerbiával. „Szégyelljék magukat” – fogalmazott Tóth Bertalan.

  Arról is beszélt, hogy Kövér László is nagyon aktív lett, felidézte a nemrég kiszivárgott beszédét, és azt is, hogy az adventi időszak jegyében hazaárulónak nevezte az Országgyűlés elnöke a baloldalt. A MSZP társelnöke sajnálja, hogy Kövér László ide jutott.

  Tóth Bertalan úgy véli, ha Kövér László és a kormány gyűlöletet érez az irányába, az a Fidesz-kormány által cserbenhagyottak jogos haragja, de ez nem az ellenzék hibája.

  Kitért arra is, hogy Orbán Viktor „szélsőséges nacionalista csoportot szervez, hogy Putyin megbízásából szétverje az EU-t. Tóth Bertalan azonban nagyszerű történelmi vívmánynak tartja az EU-t, amit bűntett és hazafiatlan szétverni.

  Az ellenzék ugyanakkor építeni és gyarapítani akarja az országot, az ellenzéki politikus említette, hogy bevezetnék az eurót és az európai minimálbért támogatják. Az MSZP elnöke azt is mondta, hogy a Fidesz, „az öreg antidemokraták pártja” rengeteg fiatalt űzött el Nyugatra. Az országnak az lesz a megoldás, ha az ellenzék kormányt vált – fejtette ki Tóth Bertalan.

 • Varju László szerint a magyar kormány képtelen volt részletesen beszámolni az épületkorszerűsítésről a helyreállítási alap terveiben, továbbra sem költene a panellakások felújítására, nem is fogalmazott meg ilyen irányú terveket. A DK politikusa úgy látja, az Orbán-kormány nem tanulta meg, hogy azok a legértékesebb uniós támogatások, amelyek közvetlenül az embereket szolgálják. Az EU ehhez biztosítana támogatást, de a "rezsihazugságba" nem illeszkedő megoldás, mert így ténylegesen csökkennének a lakások költségei, és "nem híznának a haverok számlái".

  Önök számára az energiatakarékosság is csak üres politikai szlogen, a magyar emberek pénzlehúzási lehetősége.

  Orbán Balázs államtitkár szerint Varju László megpróbált szembemenni Márki-Zay Péterrel, aki támadta a rezsicsökkentést. A politikus kifejtette: a helyreállítási alapot Brüsszel politikai okok miatt nem hagyja jóvá, nem hajlandók a gyermekvédelmi rendelkezéseket elfogadni, a magyar ellenzék pedig aktívan lobbizott azért, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg.

  Ha valakinek vaj van a füle mögött az ön, és az önök politikai szövetségesei.

  Orbán Balázs elképesztőnek nevezte, hogy Varju László a magyar emberek védelmezőjeként próbálja beállítani szövetségeseit, miközben 2010 előtt kiemelkedően magasak voltak a rezsiköltségek. Az államtitkár hangsúlyozta: Márki-Zay Péter az őszinte programjukat ismertette, ami úgy hangzik, hogy a rezsicsökkentést könnyű odaadni, de nehéz visszavonni és nem érti a szociális komponens jelentőségét az energiaárban.

 • Ungár Péter (LMP) szerint míg a zöldmozgalom jelmondata az, hogy „cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan”, addig a kormányé: „panaszkodj globálisan, és ne csinálj semmit sem lokálisan.”

  Az LMP-s politikus utalt Áder János indexes interjújára, amelyben Ungár Péter szerint mondott igaz, jó dolgokat is a köztársasági elnök. Azt viszont feleslegesnek tartja, hogy Nyugat-Európát kritizálja, és a német politikába szóljanak bele Magyarországról, mert itthon van feladat. Ungár Péter kifejtette: arról nem beszélt Áder János, hogy a szennyező fizető elve nem teljesült, az elmúlt 12 évben ugyanis nulla cég fizetett nulla forintot Magyarországon.

  Az LMP-s politikus azt is felhozta, hogy nem sikerült érveket felhozni azzal kapcsolatban, miért van praktikusan betiltva a szélenergia. Ungár Péter felsorolta: a Mátrai Erőműről és a Fertő tóról sem beszélt Áder János az ENSZ 25. klímacsúcsán. Az ellenzéki képviselő „zöldre festésnek” nevezte a kormány zöldpolitikáját.

  Schanda Tamás államtitkár szerint a környezeti örökségünk védelme valóban fontos kérdés, egyet tud érteni abban, hogy nem a szavaknak, hanem a cselekvésnek van tétje, de elképesztőnek tartja, amit a zöldkérdésben az ellenzék művel. Budapesten szerinte nem történt konkrét cselekvés, a fővárosban „egyre nagyobb kosz van, és szemét”. Ez az önök teljesítménye – tette hozzá az államtitkár.

  A Mátrai Erőművel kapcsolatban elmondta: több ezer embernek a megélhetését biztosítja, amit az ellenzék elvenne, mert megszüntetné az erőművet. A kormány azonban úgy fogja átalakítani, hogy az megfeleljen a környezeti örökség megvédésének.

 • Varsóban volt Orbán Viktor, a szélsőjobboldali Frankenstein-frakciót próbálta összerakni – kezdte Kocsis-Cake Olivio a napirend előtti felszólalások sorát. A Párbeszéd képviselője szerint ezek rasszista, idegengyűlölő pártok. A politikus úgy látja, hogy sikerült összegyűjteni Európa leggonoszabb pártjait. Kocsis-Cake Olivio arról is beszélt, hogy magyarellenes pártok vannak köztük, és inkább olyanokkal kell együttműködni, akik építeni akarják az Európai Uniót, nem lerombolni azt.

  Dömötör Csaba államtitkár szerint ez nem kormányzati hatáskört érint, de olyan politikai erők találkoztak, akik a bevándorlás helyett a családokat helyezik politikájuk középpontjába. A kormánypárti politikus ezután megemlítette többek között Karácsony Gergely hiányos nyelvtudását.

  Az önök külpolitikai hagyománya, hogy igazodnak a külső elvárásokhoz

  – hangsúlyozta Dömötör Csaba, arra is emlékeztetve, hogy 2004-ben magyarok ellen kampányoltak a baloldali pártok. Az államtitkár Bige Lászlót és Márki-Zay Pétert is megemlítette hozzászólásában, érzéketlennek nevezve a miniszterelnök-jelölt rezsicsökkentésre és migrációra vonatkozó szavait.

 • Napirend előtti felszólalásokkal 11 órakor elkezdődött a parlament előző héten indult ülésének ötödik, egyben zárónapja. Kövesse velünk az Indexen a felszólalásokat, a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat.