PDSZ: Az Emmi beismerte, hogy januártól nem lesz elég pedagógus

GettyImages-1212699665
2021.12.22. 17:42
Heves felháborodást váltott ki a pedagógus-szakszervezet részéről az a tegnap megjelent rendelet és miniszteri határozat, amely a tanárok kötelező oltásával összefüggésben több újdonságot is tartalmaz.

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap megjelent a rendelet, amely tisztázta a pedagógusok kötelező oltására vonatkozó szabályokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ma közleményben reagált a Magyar Közlönyben feltűnő új elemekre, többek közt például arra, hogy „az emberi erőforrások minisztere – az operatív törzs javaslatának figyelembevételével – a foglalkoztatottat mentesítheti a fizetés nélküli szabadság alól”.

A PDSZ szerint egyelőre rejtély, hogy mit kell érteni különös méltánylást érdemlő eset alatt, de mint írják, ez nem más, mint

beismerése annak, hogy igenis súlyos működési zavarral jár az oltatlanok eltávolítása.

A szakszervezet egyúttal egyenlevelet is készített azok számára, akik felmentést szeretnének kérni.

Ahogy arról szintén beszámoltunk, egy miniszteri határozat alapján a tanítási év biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma húsz órára emelhető, de 2022-ben továbbra is csak azzal létesíthető új jogviszony, aki már be van oltva vagy orvosi felmentéssel rendelkezik.

Ez véleményünk szerint nemcsak jogellenes, hanem újfent beismerése annak, hogy nem lesz elegendő pedagógus, aki a gyerekekre vigyázzon, és itt már rég nem a szakos ellátottságról van szó

– teszi hozzá a PDSZ közleményében.

(Borítókép: Illusztráció. Fotó: Lars Baron / Getty Images)