Jakab Péter elmondta, hogy mit vár még Márki-Zay Pétertől

D KOS20210607011
2021.12.30. 18:09
A Jobbik vezetője egy interjúban beszélt Márki-Zay Péter feladatáról, a hetedik frakcióról, a listaállításról és arról, hogy lesz-e az ellenzéknek államfőjelöltje.

Jakab Péter leszögezte, hogy teljes mellszélességgel támogatják Márki-Zay Pétert, akit a legszerencsésebb miniszterelnök-jelöltnek tart, mert hat párt is felsorakozott mögötte.

Hat hadsereget kapott. Neki most az a feladata, hogy jó karmesterként összehangolja ezeknek a haderőknek a mozgását és győzelemre vezesse az ellenzéket.

A Jobbik elnöke az interjúban kifejtette: a karmesternek nem az a feladata, hogy elvegye a zenészektől a hangszert, és ő maga játsszon rajtuk, „mert abból káosz és anarchia lesz”. A politikus úgy látja, hogy Márki-Zay Péter

egyelőre még adós a hadseregek összehangolásával. Inkább a hetedik frakcióval foglalkozik, holott az emberek nem hetedik frakciót akarnak. Az előválasztáson lefektettünk egy világos szabályrendszert: mindenki eldöntötte, hogy melyik frakcióba szeretne ülni. Márki-Zay Péter a Párbeszéd frakcióját választotta, akik be is fogadták.

Jakab Péter a Szabad Európának azt is egyértelműsítette, tudomásul kell venni, amikor a választók valamire nemet mondanak, az Új Világ Néppártra pedig, amelyből Márki-Zay Péter hetedik frakciót csinálna, „kemény nemet mondtak a választók”, Pálinkás Józsefnek még a miniszterelnök-jelölti induláshoz szükséges aláírásmennyiség sem jött össze.

Az Új Világ Néppárt képviselőjelöltjei sehol sem nyertek előválasztást. Ezek után ha valaki új parlamenti frakciót szeretne létrehozni belőlük, az a választói akarat semmibevétele. Én tisztelem a választói igent, amikor megérkezik Márki-Zay Péterre, és tisztelem a választói nemet, ami az Új Világ Néppártra érkezett.

A pártelnök ezt azzal egészítette ki, hogy még zajlik a vita a hetedik frakcióról, de a Jobbik nem támogatja az előválasztás szabályrendszerének menet közbeni megváltoztatását, „ez fideszes dolog, mi nem szeretjük”.

Lesz az ellenzéknek államfőjelöltje?

A kormánypártok Novák Katalint jelölik köztársasági elnöknek. Magyar György ügyvéd az ellenzéki oldalon államfőjelölti előválasztást szervezett volna, amiből végül nem lett semmi. Az ellenzéki összefogás azóta sem nevezett meg jelöltet. Azt többször hangsúlyozták, hogy közvetlen államfőválasztást vezetnének be.

Jakab Péter szerint az államfőjelölés kérdése nincs a legfontosabb feladatok között, de vannak erről beszélgetések, nevek is felmerültek. Arról még nem született döntés, hogy lesz-e ellenzéki jelölt.

Állíthatunk közös köztársaságielnök-jelöltet, de el fog vérezni. Az energiákat szerintem most arra kell fordítani, hogy vélhetően április 3-án, amikor választások lesznek Magyarországon, valóban rendszerváltást tudjunk végrehajtani. Azt követően ne fordulhasson elő az, hogy egy miniszterelnök azt mondja, hogy nekem ő a jelöltem, és ő lesz a köztársasági elnök, hanem döntsön a nép.

Ki fizeti a kampányt?

Megkétszereztük a hozzájárulásunkat az előválasztás költségéhez, azért, hogy minél több vidéki kistelepülésen is meg lehessen tartani az előválasztást és legyen szavazósátor. Ezt követően a közös kampányba is mi tettük bele a legtöbb pénzt. Márki-Zay Péter mondott egy nem létező, 2,7 milliárd forintos számot a Jobbik állami támogatásáról, ami valójában ötszázmillió.

– közölte a költségekről Jakab Péter, hozzátéve: nemcsak a közös kampányra, hanem a 29 egyéni jelöltjükre is kell költeni, akik nem „kényelmes bel-pesti körzetekben” indulnak.

Én és a jelöltjeink is alapvetően a Jobbik büdzséjéből tudunk kampányolni. Márki-Zay Péter kampányához és az összellenzéki közös kampányhoz viszont mindenkinek hozzá kell járulnia. Ezenfelül nekünk a saját jelöltjeink kampányába is sokkal több pénzt kell betolnunk, mint azoknak, akik ellenzéki terepen bűvészkednek.

Jakab Péter kiemelte, hogy Márki-Zay Pétert keresik meg az üzletemberek, támogatók.

Én azt várom, hogy ne tőlünk várjon még több támogatást. Én várok tőle támogatást a jelöltjeinkhez. Hiszen ha a mi 29 körzetünk nem lesz meg, akkor ő sem lesz miniszterelnök.

Az előválasztáson negyedik helyen zárt miniszterelnök-jelölt világossá tette, hogy semmilyen kvótával nem ért egyet a Jobbik. Márki-Zay Péter a lista első harminc helyén legalább három roma jelöltet szeretne látni. Jakab Péter úgy gondolja, ha vannak tehetséges cigány jelöltek, akkor lehet belőlük több is, de ne szármázas alapján határozzák meg, hogy kikből lesz képviselő.

A Jobbik elnöke elárulta, hogy januárra készül el a közös program, utána rá kell fordulniuk a listára, tisztázni kell a hetedik frakció kérdését, és hogy milyen arányban jelenhetnek meg a pártok a közös listán.

A két politikus a közösségi oldalaikon számolt be arról, hogy csütörtök délelőtt találkoztak. Jakab Péter Hódmezővásárhelyre utazott és az ellenzéki egység fontosságára hívta fel a miniszterelnök-jelölt figyelmét.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)