Oltott tanárszakos hallgatókakkal próbálja pótolni a tanárhiányt az Emmi

D KOM20220106002
2022.01.07. 06:04

Több tankerületi központ is állást kínált beoltott tanárszakos hallgatóknak januári kezdéssel, hogy kompenzálják a kötelező oltás miatt jelentkező tanárhiányt.

Egészen kreatív megoldások születnek, most például arra biztatják az egyetemen, főiskolán hallgatókat, hogy próbálják ki magukat élesben – mondta az RTL-nek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Állítása szerint decemberben többek közt olyan leveleket küldtek ki, amelyben beoltott, óraadó tevékenységet vállaló negyedéves hallgatókat kerestek. Egy másik levélben heti 1-2-3 napos részmunkaidős állást ajánlottak tanárszakos hallgatóknak, egyéni munkaszerződés alapján.

Véletlenül sem arra hivatkoznak, ami ténylegesen van, hogy konkrétan pedagógushiány van

– tette hozzá Nagy Erzsébet. 

A Pécsi Tudományegyetem megerősítette, hogy az ő hallgatóik is kaptak ilyen jellegű leveleket. Az RTL kérdésére az Emmi azt írta, hogy a szükséges szakmai ismeretekkel rendelkező hallgatókat szerintük be lehet vonni az oktatásba, és hangsúlyozták, hogy a tanároknak csak az egy százalékát kellett pótolni a kötelező oltás miatt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint viszont körülbelül ugyanennyi tanár van még, aki csak időlegesen felmentést kapott az oltás alól és később kieshet az oktatásból. 

Ezek a felmentések előbb-utóbb le fognak járni, ez a probléma még kristályosodni, csúcsosodni fog

– mondta erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Hozzátette: az Emmi által közölt számok csak az általuk irányított tankerületekre vonatkozik, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a saját körébe tartozó szakképzési centrumok tekintetében még nem nyilatkozott arról, hogy hány tanár esett ki az oktatásból az oltás miatt. A minisztérium az RTL megkeresésére mindössze annyit közölt, hogy többségük beoltatta magát, és hogy az oktatás zavartalanul halad. 

(via rtl.hu)

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)