Húszmillió forintot követel vissza a magyar állam az áldozatát betonvassal agyonverő férfitől

2022.01.10. 18:56

Megkezdődött idősebb Burka Ferenc pere, akitől húszmillió forintot követel vissza a magyar állam mivel 2018-ban társtettesként elkövetett emberölés miatt jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla azután, hogy előzőleg kártalanították. 

A jogalap nélküli gazdagodás miatt hétfőn megkezdődött a perfelvételi tárgyalás, az ítélethirdetés február 8-án várható – közölte Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán. A sértettre álmából felriasztva támadtak rá, és betonvassal bántalmazták, emiatt életét vesztette. A helyszínről az elkövetők mindössze egy antennát vittek el.

Az első perben bizonyíték hiányában  első- és másodfokon is felmentették a vádlottakat.  A felmentő ítélet után – az előzetes letartóztatás miatt – 2007-ben idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forintnyi kártalanítást kapott. 1999 és 2005 között ugyanis idősebb Burka Ferenc 2127 napot, ifj. Burka Ferenc 2138 napot töltött előzetes letartóztatásban. 

Később viszont az ügyet ismét megnyitották amiatt, hogy két tanú terhelő vallomást tett rájuk vonatkozóan. Az új lendületet kapó nyomozáson újabb tárgyi bizonyíték került elő, illetve – titkos adatszerzés – útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába, így megújították a perüket is. 

Ezután idősebb Burka Ferenc és fia, ifjabb Burka Ferenc az elsőfokú perújítási eljárásban kiszabott 12, illetve 10 év fegyházat kapott. A  másodfokú perújítási eljárásban, 2018-ban ezt enyhítették  9 évre, illetve 7 év 6 hónapra. 

Az állam szerint a korábban kapott 20, illetve 25 millió forintot vissza kell fizetniük az elítélteknek. A kártalanítás visszatérítésére kezdeményezett polgári eljárás a két elítélt esetében elkülönül. Ezúttal a Debreceni Járásbíróságon kizárólag az idősebb Burka Ferenc ügyét tárgyalják.  

A felperes magyar állam a keresetben – kártalanítás visszafizetése jogcímen –azt kérte, hogy az alperest kötelezzék húszmillió forint, továbbá annak 2018. szeptember 14. napjától járó Ptk. szerinti késedelmi kamata megfizetésére. 

(via MTI)