Bűnösnek mondták ki a medvebőrrel illegálisan kereskedő sümegi önkormányzati képviselőt

2022.01.10. 18:01 Módosítva: 2022.01.10. 18:01

A Tapolcai Járásbíróság bűnösnek mondta ki Remete József sümegi fideszes önkormányzati képviselőt amiatt, hogy illegálisan medvebőrrel kereskedett. 

A rendőrség akkor kezdett nyomozni Remete és társai ellen, amikor az egyik vádlott egy internetes felületen megpróbálta értékesíteni az ismeretlen eredetű, Remete József által beszerzett barnamedvebőrt. A hatóságok később egy házkutatáson lefoglalták és el is kobozták a medvebőrt.

A bíróság a képviselőt – két társával együtt – tárgyalás mellőzésével természetkárosítás miatt bűnösnek mondta ki és egy évre próbára bocsátotta. A bíróság megállapította, hogy a vádlottak nem rendelkeztek a természetvédelmi hatóság engedélyével sem a medvebőr birtoklásához, sem annak értékesítéséhez. 

A végzés ellen egyik vádlott sem fellebbezett, így az jogerőssé vált. 

Remete József korábban igyekezett eltitkolni az eljárás tényét, arról sem a helyi önkormányzatot, sem pedig a lakosságot nem tájékoztatta, holott a rendőrség meggyanúsította és rabosította is őt. Minderről a sümegiek csak az egyik helyi lapból, a Sümegi Szóból értesülhettek, de az egyik önkormányzati képviselő, Kovács Mihály szerint egy ismeretlen személy még ezt is megpróbálta megakadályozni azzal, hogy 200 ezer forintot ajánlott a kihordónak azért, hogy a terjesztés helyett adja át neki a nála lévő 1900 példányt. 

A sümegiek életét tavaly egy másik botrány is izgalmasabbá tette: kiderült, hogy Végh László polgármester élettársa, Szabó Krisztinát hamis érettségi bizonyítvánnyal nevezték ki a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatójává. Szabó Krisztina végül több hónap után, szeptemberben távozott a pozícióból.

(via Magyar Narancs)