Szlávik János nem hiszi, hogy a koronavírus influenzaszerű betegséggé válhat

D KOS20201226034
2022.01.11. 21:07

Habár mostanra ismét több ezer fertőzött van Magyarországon az omikron miatt, az intenzív osztályon ápolt betegek száma ugyanakkor nem fog ilyen mértékben növekedni, mint ahogy azokban az országokban sem emelkedett, ahol komolyabban elterjedt a koronavírus Dél-Afrikából eredő új variánsa – erről Szlávik János beszélt a Mandinernek.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy az omikron gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, és a lappangási ideje is rövidebb, a többi variánsnál már megszokott négy-öt nap helyett pedig akár már két nap után is képes tüneteket okozni.

A szakember megjegyezte, hogy a korábbi verziókkal ellentétben az omikron nem okoz tüdőgyulladást, és több a tünetmentes fertőzött is, ami szerinte „az egyének szempontjából üdvözlendő, a járvány terjedése miatt viszont nem annyira”.

Összességében úgy tűnik, hogy enyhébb megbetegedést okoz, de ez még nem bizonyított

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az intenzív osztályokon milyen arányban vannak jelen az oltottak, Szlávik János azt válaszolta: hazánk sem kivétel ebből a szempontból, mivel itthon is az oltatlanok vannak többségben. A főorvos ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Szomorú lenne, ha nem így lenne. Ez persze nem jelenti, hogy ne lenne beteg intenzíven három oltással.

Az infektológus elmondása szerint nem hisz abban az elméletben, miszerint a koronavírus egy influenzához hasonló betegséggé válna a jövőben, ami ellen fél évente új oltásra lenne szükség. Sőt biztos abban, hogy lesz, vagy már létezik is olyan vakcina,

amely minden egyes variánssal szemben ugyanannyira hatékony, és ami már néhány oltás után is képes hosszútávú védelmet adni.

Szlávik János úgy véli: ha egy ilyen oltás elterjedne a világban, az egyben a koronavírus-járvány végét jelentené.

Legkésőbb 2023-ig látom a végét ennek a dolognak

– jelentette ki a Mandinernek a szakember, aki szerint ehhez arra is szükség van, hogy az oltások eljussanak azokra a helyekre is, ahol mindössze 8 százalék az immunizáltság.

(Borítókép: Szlávik János infektológus főorvos a Pfizer BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával 2020. december 26-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)