Kifejezetten fáj majd ez a mai hideg

D  VG20220121002
2022.01.24. 06:44

Többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható Magyarország-szerte hétfőn – közölte előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

Vasárnap este még arra figyelmeztetett az OMSZ, hogy hétfő éjjel néhol havazásra lehet számítani, hajnalban pedig akár –17 Celsius-fokig is visszaeshet a hőmérséklet

Azt írták, hogy a nyugati határ közelében hajnalban és reggel lehetnek még felhős vagy borult területek, de délelőttre már sehol sem lesz csapadék, és az ég is kiderül. Az északkeleti szél a nap első felében a Tiszántúlon néhol még megélénkülhet, de utána mindenütt mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában –1 és +1 Celsius-fok között alakul, de az északkeleti határnál csupán –2 és –6 Celsius-fok közti hőmérséklet várható. Késő estére általában 12 és 4 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, ezeken a határértékeken belül főleg a hóval borított tájakon jóval hidegebb lehet.

Az OMSZ hétfő hajnalban nem adott ki semmilyen riasztást a napra, mivel „Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható”.

Az Időkép a hétvégén ennél kicsit pesszimistább előrejelzést tett közzé. Ők azt írták, hogy kedd hajnalban a –19 Celsius-fok sem lehetetlen, ami azzal járhat együtt, hogy a tavakon összefüggő jégréteg jöhet létre. Szintén ők számoltak be arról, hogy Sopron környékén 20 centiméternyi hó esett a hétvégén.

(via met.hu)

(Borítókép: Varga György / MTI)