Márki-Zay Péter fogyatékosnak nevezte a kormánypárti újságírókat

image 6483441 (35)
2022.01.24. 08:34

Fogyatékosnak nevezte a kormánypárti újságírókat Márki-Zay Péter amiatt, hogy tévesen azt írták: Indiába küldené a szemműtétre szoruló magyar betegeket.

A történet azzal kezdődött, hogy Márki-Zay Péter egy december 15-i, Kiszomboron rendezett fórumán mondott egy hosszabb monológot, amelynek egy kivágott részletét január 20-án tette közzé az Origo. A politikus a fórumon arról beszélt, hogy szeretnék megreformálni az egészségügyet, de külön kell venni a járó- és fekvőbetegek ellátását. Elmondta, hogy néhány ellátásnak minden kórházban elérhetőnek kellene lennie (szülészet, baleseti ellátás), de vannak olyanok is, aminél ez nem feltétlenül van így (például a szemészet). 

Az előbbieket szerinte minél közelebb kell vinni az emberekhez, mert még az sem mindegy, hogy például Kiszomborról Szegedre vagy Makóra viszik őket. Ezután Márki-Zay Péter szó szerint azt mondta, hogy „És vannak olyan speciális kezelések, amiknél önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. A szemműtétek bizonyos fajtájára – minthogy zöldhályog meg hasonló, tehát nagyon ritka szembetegségek –, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy »menjen el, adunk egy repülőjegyet, menjen el Indiába«”.

Kifejtette, hogy ez azért van így, mert az adott betegség Indiában népbetegség és az ottani orvosok naponta százasával csinálnak ilyen műtéteket, Amerikában viszont évtizedek óta nem volt jelen ez a betegség, ezért nem végzik a műtét sem az orvosok nap mint nap.  Ezután a politikus azzal folytatta, hogy „Önöknek, hogyha egy profi, speciális beavatkozásra van szüksége, oda kell menjenek, ahol azok az emberek és feltételek adottak, akik ezt megtudják csinálni a legjobb módon. Én azt gondolom, például – ha már szemészetet mondtam –, a legtöbb szemészeti beavatkozás nem egy sürgősségi beavatkozás, menjenek oda, ahol a profik vannak”. 

Kiszomboron se kell kórház, a makói kórház ami sürgős, kezelje le. Kell hogy legyen Makón kórház, ami pedig olyan speciális, menjenek a klinikára, Szegedre

– mondta Márki-Zay Péter. 

Az Origo által közreadott, megvágott videórészletbe viszont Márki-Zay Péter monológjának csak az a része került be, ahol a politikus Indiáról beszél. A Szegedről, Makóról szóló rész egyáltalán nem hallható már. Ebből adódóan Márki-Zay Péter felszólalása abban a narratívában ment végig a kormánypárti lapokban, hogy ő Indiába küldené a magyar betegeket. Pénteken Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is ennek megfelelően reagált az általa elmondottakra egy közleményben. 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt vasárnap esti videós bejelentkezésében adott választ a sajtóban megjelentekre. Azt mondta, hogy szerinte hazudik, aki azt állítja, hogy ő privatizálná az egészségügyet vagy azt állítja, hogy Indiába küldené a magyar betegeket.

„Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták, – és a fogyatékos azért nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek – tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük valószínűleg nincs, nem azt mondom, hogy tökéletes, de semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj. A végtelen aljas gonoszság, ez jellemzi ezt a tolvajtársaságot” – mondta Márki-Zay Péter (A fenti szövegrész 25 percnél nézhető vissza a beszélgetésben). 

A politikus mindeközben egymillió forintot ajánlott fel annak, aki bizonyítani tudja, hogy ő Indiába küldte volna a magyar betegeket. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Tippek
  • Hírek